Op zoek naar het verhaal achter het vlees in de supermarkt

Als stadsmens word je bedolven onder prachtige marketingverhalen, beelden van toen of gekleurde verhalen in de media. In mijn ontdekkingstocht naar het eten van Nederland wordt steeds meer duidelijk dat dit niet de juiste referentiekaders zijn. Iedereen zou moeten praten met de ondernemer achter het eten en op die manier moeten uitvinden of het verhaal in de supermarkt klopt. Op deze manier kun je ook bewust kiezen in de supermarkt.

Geen varkenshouderijen bij open dagen

De open dagen van Albert Heijn bieden de consument de mogelijkheid om op bezoek te gaan bij de bedrijven waar het eten vandaan komt. Het lijkt mij interessant om de bedrijven waar het vlees vandaan komt te bezoeken, aangezien ik in de supermarkt drie verschillende soorten vlees tegenkom. Onder het huismerk 'Puur en Eerlijk' worden drie soorten vlees verkocht: biologisch vlees, scharrelvlees en vlees met 1 ster van het 'Beter Leven' keurmerk van de Dierenbescherming.

Ik vroeg daarom aan de manager in mijn eigen Albert Heijn of het ook mogelijk was om tijdens die open dagen op zoek te gaan naar het verhaal bij het vlees in de winkel. Terwijl we voor het schap met kippenvlees stonden, adviseerde hij me zeker op bezoek te gaan bij deze bedrijven. "Al het kippenvlees komt uit Nederland," vertelde hij, "dat kun je zien aan het ovaaltje op de verpakking."

Dat antwoord verbaasde me, want het ovaaltje op de verpakking zegt iets over het bedrijf dat het product als laatste in handen had. Dat kan ook de uitbeenderij of de verpakker zijn, en zegt niets over de nationaliteit van de kip. Daarin moest de supermarktmanager mij gelijk geven. "Maar," zo verzekerde hij, "alle kippenvlees bij Albert Heijn komt uit Nederland." Ik moest hem geloven. De manager vertelde dat alleen op het kwaliteitsvlees het land van herkomst van het dier staat. Vervolgens liet hij rundvlees uit Uruguay zien.

Thuis besloot ik via de website van Albert Heijn uit te vinden welke bedrijven bezocht kunnen worden. Tot mijn verbazing zijn daar helemaal geen veehouderijen bij, terwijl er in Nederland verschillende varkenshouders zijn die 1-ster vlees aan Albert Heijn leveren. Deze varkenshouders hebben een zichtstal die het hele jaar open is voor bezoek en ze organiseren zelf vaak open dagen waar ze uitleg geven over hun bedrijf.

Via Twitter kwam een reactie van een biologische varkenshoudster die via 'De Groene Weg' aan Albert Heijn levert en ook af en toe een open dag organiseert. Deze bedrijven zijn niet eens gebeld om mee te doen aan de open dagen.

Op hun website benadrukt de supermarkt in lange verhalen de kwaliteit van hun vlees. Maar tijdens de open dagen bieden ze hun klanten niet de mogelijkheid om bij deze bedrijven te kijken en de ondernemers te spreken. De veehouder kan je van alles vertellen over het wel en wee op het bedrijf. Waarom mogen wij dit verhaal niet horen?

Is de open dag van Albert Heijn dan toch een greenwashing truc? Is het een marketingverhaal? Een beetje uitleg zou leuk zijn, juist voor de consument.

Lees hier de reactie van Albert Heijn op mijn vraag via Twitter.

Door de redactie:
Wilt u wél een varkenshouderij bezoeken? Kom dan gezellig varkens kijken tijdens het Weekend van het Varken op zaterdag 8 en zondag 9 september. Kijk hier voor de 38 deelnemende varkensbedrijven. Stel uw vragen aan de varkenshouders of doe samen met uw kinderen mee aan de leuke activiteiten zoals biggen knuffelen, schilderen en schminken.Lees ook dit artikel

Bruin wild zwijn is veranderd in roze varken

Het wilde zwijn ziet er met zijn bruine vacht heel anders uit dan het roze varken dat wij in Nederland kennen. Terwijl de roze varkens nakomelingen zijn van het wilde zwijn dat in de bossen leeft. ...

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Weten waar varkensvlees vandaan komt

Opgegroeid op de boerderij en nu als boerin/docent... Lees verder

Gezinnen ontdekken varkenshouderij tijdens het Weekend van het Varken

Het Weekend van het Varken op 8 en 9 september heeft... Lees verder

Geen varkens knuffelen, wel varkens kijken op 20 locaties

In Nederland zijn 20 varkens zichtstallen waar iedereen... Lees verder

Varkenshouders organiseerden fotoshoot met biggetjes

Tijdens de drukbezochte plattelandsmarkt in Gemert... Lees verder

Gezondheid en welzijn van het varken

Eén van de belangrijkste aspecten voor een goed welzijn... Lees verder

©2018 Over Varkens