Varkens zijn groepsdieren. Op steeds meer bedrijven leven de varkens daarom in groepen. Dat geeft soms problemen, daarom zorgt de varkenshouder voor voldoende afleidingsmateriaal en een prettig stalklimaat.

Waar spelen varkens mee?

Steeds meer varkenshouderijen in Nederland hebben speelgoed voor biggen en vleesvarkens. Alle varkenshouders moeten sinds 2007 zorgen voor afleidingsmaterialen in de stal. Bij stallen die voldoen aan de Maatlat Duurzame Veehouderij krijgen de varkenshouders zelfs punten toegekend voor het afleidingsmateriaal dat ze de dieren bieden om mee te spelen. Maar waar spelen varkens mee?

Biggen spelen met een touw. Foto met dank aan varkensspeelgoed.nl

Lees meer...

Meat your Own is benieuwd naar jouw ideeën over de vleesindustrie

Discussier mee over de vee industrie tijdens Meat your OwnWil jij niet alleen maar afnemer van vlees zijn maar ook meedenken en meedoen? Als 'vriend van' van een vleesproducent, investeerder van een 'crowdfarm' of zelfs mede eigenaar van een varkenshouderij. In steeds meer sectoren nemen burgers het initiatief in eigen hand. De mogelijkheden op het gebied van social media maken co-creatie steeds makkelijker. Ook in de vleessector ontstaan veel nieuwe initiatieven op dit vlak.

Lees meer...

Weet u alles over het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming?

Het Beter Leven kenmerk ofwel sterren vlees van de Dierenbescherming bestaat al een tijdje, op 15 januari 2007 is het opgericht. Toen het werd opgericht kon het sterren vlees 4 sterren bevatten. Er kunnen maximaal 3 sterren naar biologische vleesproducten en 4 sterren naar vleesvervangers.

Weet u alles over het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming?

Ik ga uitleggen en vertellen hoeveel bedrijven er meedoen aan dit concept, wat je moet doen om überhaupt een ster te krijgen en wat je dan verder moet doen om andere sterren te verdienen?

Lees meer...

De zeug verhuist en krijgt meer ruimte

Sinds kort hebben de zeugen meer ruimte, ze zijn namelijk in de nieuwe, verbouwde afdeling neergezet. Een jaar geleden hebben we een nieuwe zeugenafdeling bijgebouwd in ons varkensbedrijf. Niet om veel meer dieren te houden maar om aan de wettelijke verplichting van groepshuisvesting te voldoen. Dat kost meer ruimte.

De zeug verhuist en krijgt meer ruimte
De nieuwe stal waar zeugen in groepen bij elkaar leven

Lees meer...

Steeds meer ballen in het biggenhok

Steeds meer varkenshouders gebruiken speelballen om biggen afleiding te geven in het hok. Naast ballen worden ook speelkettingen, stro om op te knabbelen en ander speelmateriaal gegeven. 

Lees meer...

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Frisse lucht in de varkensstal

Als je langs een varkenshouderij rijdt zie je soms... Lees verder

Tienduizenden bezoekers tijdens het Weekend van het Varken

Het Weekend van het Varken op 14 en 15 september heeft... Lees verder

Varkensboer leert varkens om naar de wc te gaan

Op 22 maart hield de familie Roes een open dag in hun... Lees verder

Weten waar varkensvlees vandaan komt (2)

Zoals in mijn vorige verhaal te lezen is, ben ik verbaasd... Lees verder

Weekend van het Varken, leuk gratis uitje!

Heb je dit weekend nog geen plannen? En heb je eigenlijk... Lees verder

©2017 Over Varkens