De zeug verhuist en krijgt meer ruimte

Sinds kort hebben de zeugen meer ruimte, ze zijn namelijk in de nieuwe, verbouwde afdeling neergezet. Een jaar geleden hebben we een nieuwe zeugenafdeling bijgebouwd in ons varkensbedrijf. Niet om veel meer dieren te houden maar om aan de wettelijke verplichting van groepshuisvesting te voldoen. Dat kost meer ruimte.

De zeug verhuist en krijgt meer ruimte
De nieuwe stal waar zeugen in groepen bij elkaar leven

Nieuwe EU regelgeving voor groepshuisvesting

Die nieuwe afdeling gaf op de rest van het bedrijf de ruimte om steeds een gedeelte leeg te maken en te verbouwen. Wij hadden de zeugen nog in boxen staan, wat in 2013 niet meer de bedoeling is. Ik ben dus al een jaar bezig met tussen de bedrijven door boxen er uit te halen en groepshokken te bouwen. Deze afdeling was van 85 zeugen, en die laat je niet zomaar ergens. Tijdelijk dus ietsje minder dieren en voor de rest wat proppen, dan zo snel mogelijk verbouwen. Heeft 3 weken geduurd. Boxen er uit slijpen, betonvloer gedeeltelijk er uit en nieuwe roosters er in en daarna weer opbouwen. Ik doe dat liever met wat minder tijdsdruk. Nu heb ik hulp erbij moeten halen, dat is op zich ook niet zo erg maar ik doe het graag allemaal zelf. Het is leuk werk en het kost dan minder, hier heb ik het voor een gedeelte ook altijd mee verdient. Maar goed, het geeft ook wel weer voldoening als het snel klaar is.

Groepshuisvesting zeugen

De zeugen hebben nu ruim 2,3 vierkante meter per dier, in een box is dat 1,3 meter. Dat scheelt dus een hoop. Ik gun ze die ruimte wel al zouden ze hem wel een beetje mooier kunnen benutten. Er wordt toch nogal wat bevuild. Dit komt ook wel door het wettelijk percentage dichte vloer, dat zou wat minder moeten zijn. Het voersysteem is vloer-voedering. De zeugen krijgen in groepjes van 6 het voer op de vloer gestort. Het idee hier achter is dat een iets bangere zeug toch wel aan zijn trekken kan komen doordat het voer zich wat verspreid in het hok. Bij een voerbak (een zogenaamde trog) heb je het gevaar dat er een varken éénn meter van die voerbak voor zichzelf houdt.

Dit is toch één van de bedenkingen die ik bij groepshuisvesting heb. Het is een feest voor de bazen. Die staan altijd vooraan, liggen op de beste plek en eten het meeste voer. En dit gaat natuurlijk ten koste van het wat bangere varken.

Viezere dieren door nieuwe huisvesting varkens

Op al deze zaken moeten we een beetje letten en af en toe een bangere zeug er uit halen. Hiervoor hebben we toch nog wat boxen nodig. Ook moeten we als varkenshouders wennen aan vuilere zeugen. In de box zijn ze altijd zo mooi zuiver. Nu zijn ze soms geheel of gedeeltelijk zwart, maar misschien geeft het varken daar wel niets om. Wij zijn in de loop der tijd opgevoed met het zo hygiënisch mogelijk houden van de varkens en zien ze daarom niet graag vuil. In het kraamhok willen we ze ook nog steeds schoon hebben. Rust, reinheid en regelmaat geldt ook hier. Dus dat betekent wat meer tijd besteden aan het wassen in het kraamhok zodat ze er dan toch pico bello bij liggen.  

De zeug verhuist en krijgt meer ruimte
De oude afdeling waar de zeugen in boxen leefdenLees ook dit artikel

Bruin wild zwijn is veranderd in roze varken

Het wilde zwijn ziet er met zijn bruine vacht heel anders uit dan het roze varken dat wij in Nederland kennen. Terwijl de roze varkens nakomelingen zijn van het wilde zwijn dat in de bossen leeft. ...

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Varkens en speelgoed

Varkens zijn intelligente, nieuwsgierige dieren die... Lees verder

Veehouderij tegen kanker haalt 1 miljoen euro op voor Alpe d'HuZes

BIG Challenge, veehouderij tegen kanker, zamelde met... Lees verder

Gelukkig zijn er de pleegmoeders

De draagtijd van een varken is 3 maanden, 3 weken en... Lees verder

Nederlandse veehouders fietsen voor onderzoek tegen kanker

Teller passeert 1 miljoen euro ruim voor aanvang... Lees verder

Recordaantal mensen bezocht in 2011 een varkensbedrijf

Stichting Varkens in Zicht heeft in 2011 een record... Lees verder

©2018 Over Varkens