Echt duurzaam?

Trending topics anno 2012 zijn 'Food en Duurzaam'. Bij voorkeur in de volgorde: Duurzaam food. Eerlijk geproduceerd eten met rekenschap voor mens, dier en omgeving is verworden tot ultiem marketinginstrument. Of laten we het zo stellen: Vele aanbieders van eten waaronder supermarkten maken er handig gebruik van. Maar wat verstaan we er nu eigenlijk onder en wie moet er zorgen voor duurzaamheid?

Er zijn 3 aardbollen nodig om iedereen in de toekomst van voedsel te voorzien

Drie aardbollen nodig om iedereen te voeden

De term duurzaamheid bekt lekker en past als oplossing in het maatschappelijk debat dat we straks drie aardbollen nodig hebben om de toenemende mensenpopulatie te voeden. We gaan immers van 7 miljard naar 9 miljard mensen in 2050! Dit betekent een ongekend grote vraag naar akkerbouwgrond en grondstoffen.
En het is gemakkelijk om onder de definitie 'duurzaam' veel mens- en diervriendelijke begrippen te scharen. En zo kom je uit bij begrippen als dierenwelzijn, streekproduct, eerlijke verdiensten voor de boer, smaakvol, gezond, biologisch, natuurlijk, kringlopen sluiten, cradle-to-cradle, bodemvruchtbaarheid en nog veel meer.

Duurzaamheid levert de boer geen geld op

Grootgrutters en verwerkers dienen ervoor te waken dat het begrip 'duurzaamheid' zijn echte waarde niet verliest. Dat het werkwoord 'verduurzamen' echt betekent dat er werk van gemaakt wordt. Het roepen dat iets duurzaam is en een glimmend stickertje plakken op de verpakking alleen is niet genoeg! Immers als onze primaire voedselproducent, de boer en de tuinder, geen geld heeft om deze verbeterstappen te maken, houdt het op. En veranderen doe je niet van vandaag op morgen. Kortom waar is het duurzame verdienmodel voor de boer?

Sluiten van kringlopen en produceren van energie

Het produceren van eten met rekenschap voor mens, dier en omgeving wordt voor 99% bepaald door agrarische bedrijfsprocessen. Bij het grootbrengen van biggetjes naar vleesvarkens, maar ook bij het zaaien, onkruid bestrijden, groeien en oogsten van het gewas. Bij de boer begint het allemaal. Laten we dan ophouden met de duurzame show in de winkel en zorgen voor echte grote stappen, bijvoorbeeld in verbetering van dierenwelzijn en zorgen voor het sluiten van kringlopen op het platteland. Er zijn kansen genoeg voor een biobased economy waarbij boeren voorop lopen om duurzame energie en grondstoffen te produceren.

De weg naar een duurzame toekomst is ongewis en complex, maar die moeten we niet eenzijdig bij de voedselproducent neerleggen. Het is een zaak van iedereen in de voedselproductieketen. Laten we met z'n allen de schouders eronder zetten, ook in de supermarkt. Want op dit moment vind ik de omgang met Nederlandse boeren verre van duurzaam!Lees ook dit artikel

Hoe word ik varkensboer?

Een varkenshouderij is een echt familiebedrijf. Vaak gaat het bedrijf over van vader op zoon en op die manier ben je al vanaf jongs af aan bezig om varkenshouder te worden. Maar het kan natuurlijk ...

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Weet u alles over het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming?

Het Beter Leven kenmerk ofwel sterren vlees van de... Lees verder

Hulpverlening bij de geboorte van biggen

Geboortehulp. Het woord zegt het al, hulp bij geboorte.... Lees verder

Varken geluid

Varkens praten met elkaar door tientallen verschillende... Lees verder

Hoe worden varkens zwanger gemaakt?

"En het ergste vind ik nog dat ze geen seks mogen hebben"... Lees verder

Moderne megastallen versus kleine varkenshouderijen

Als varkenshouder wil je het beste voor dier en mens.... Lees verder

links Duurzaamheid

©2018 Over Varkens