187 producten worden gemaakt van een varken

In Nederland leven 12 miljoen varkens (cijfers 2011) die niet alleen gehouden worden voor vlees. Ontwerper Christien Meindertsma heeft een onderzoek gedaan naar alle producten die gemaakt zijn van een varken. Onder meer medicijnen, bier, fotopapier, hartkleppen, kauwgom, porselein, cosmetica, sigaretten, conditioner en zelfs bio-diesel komt van een varken!

Het varken is overal

Het is indrukwekkend dat 187 producten afkomen van een deel van een varken. Het bekendste is het varkensvlees wat opgegeten wordt, maar dan heb je nog de botten, delen van het vlees, de huid, het haar, het vet, het bloed, de hersenen, de hoeven en de organen van het varken over. Hier wordt bijvoorbeeld bier, kogels voor de wapenindustrie maar ook drop van gemaakt.
In het boek PIG 05049 van Christien Meindertsma wordt het Nederlandse varken 05049 gevolgd na zijn dood. Het varken weegt 103,7 kilo waarvan 54 kilo vlees gebruikt wordt voor vleesproducten zoals gehakt, riblap, achterham en varkenshaas. Vervolgens gaat het varken naar één bedrijf en van daaruit wordt het varken in delen verspreid over de wereld. Sommige producten blijven dicht bij de oorspronkelijke verschijningsvorm terwijl andere producten niet meer te herleiden zijn.


Free Joomla Extensions

Drop en winegums komen van een varken

Uit de huid van een varken wordt gelatine gewonnen waar winegums, drop, tiramisu en kwarktaart van wordt gemaakt. Ook wordt gelatine gebruikt als geleidingsmiddel voor kogels. Shampoo en antirimpelcrème wordt gemaakt van het vet van een varken. Verder zorgt de proteïne van varkenshaar ervoor dat jouw brood extra zacht is. Je kan dan ook niet om het varken heen. Wist je trouwens dat als er nog iets overblijft van een varken, dat het gebruikt wordt om groene stroom van te maken?

Duurzaamheid

Varkens worden dus niet alleen geslacht om het vlees, maar ook om belangrijke zaken zoals röntgenfoto’s, remschijven en lucifers van te maken. Een varken staat dan ook voor duurzaamheid. Christien Meindertsma heeft drie jaar lang alles over varkens onderzocht en gekeken welke producten van een varken worden gemaakt. Haar zoektocht leidde langs een tatoeëerder, een tandarts, een apotheker en een wapenspecialist. Met haar boek PIG 05049 uit 2007 wil Christien inzicht geven in het proces hoe grondstoffen gebruikt worden voor producten.


Free Joomla ExtensionsLees ook dit artikel

Bruin wild zwijn is veranderd in roze varken

Het wilde zwijn ziet er met zijn bruine vacht heel anders uit dan het roze varken dat wij in Nederland kennen. Terwijl de roze varkens nakomelingen zijn van het wilde zwijn dat in de bossen leeft. ...

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Waar komt varkensvlees vandaan?

Varkensvlees komt van dieren die leven op een boerderij.... Lees verder

Alle informatie over varkensvlees

Varkensvlees is in Nederland één van de meest gegeten... Lees verder

Olympische Spelen voor biggen

Geniet u ook zo van alle beelden en verhalen die deze... Lees verder

Hoe ontwikkelt een biggetje weerstand tegen ziekten?

Als een biggetje geboren wordt heeft het nog geen weerstand... Lees verder

Waar spelen varkens mee?

Steeds meer varkenshouderijen in Nederland hebben speelgoed... Lees verder

©2018 Over Varkens