Gelukkig zijn er de pleegmoeders

De draagtijd van een varken is 3 maanden, 3 weken en 3 dagen. Dan bevalt de zeug van gemiddeld 13 biggen. In de varkenshouderij wordt dit nest jonge dieren een worp genoemd. Maar een zeug kan ook 16 of 8 biggetjes krijgen. Als deze biggen rond dezelfde tijd worden geboren kan ik na 24 uur als ze voldoende biest hebben gehad (de eerste melk waar antistoffen in zitten) vier van de 16 biggen bij de zeug van acht biggen leggen. Want een varken kan 12 biggen grootbrengen en zo kunnen alle biggen grootgebracht worden.

Fokzeug met biggen
 
Het wisselen van de biggetjes gaat meestal zonder problemen en de zeug zal die paar nieuwe biggen makkelijk accepteren.
 

Tekort aan tepels!

Maar soms worden er zoveel biggen geboren dat je nog steeds tepels te kort komt. Ik noem dit voor de grap altijd, ik kom tiet te kort! Natuurlijk wil iedere varkensboer alle biggen grootbrengen. Dit kan onder andere door het inzetten van pleegmoeders. Een pleegmoeder is een zeug waar haar eigen biggen oud genoeg van zijn, dit zijn biggen vanaf 23 dagen of iets ouder die genoeg brokjes opnemen. Deze zeug geef ik biggen van tien dagen oud.
 

Zeugen houden van een biertje

De pleegmoeder moet wel in een goede conditie zijn en hetzelfde aantal biggen krijgen als dat ze zelf gespeend heeft. Ze krijgt dus een hele nieuwe toom biggen (een nest met biggen) van een andere fokzeug. Omdat dit soms best spannend is en wat stress kan veroorzaken geef ik de pleegmoeder een biertje. Zeugen zijn gek op bier, ze slurpen het zo uit het blikje! Bovendien is bier goed voor de melkproductie en de varkens worden er rustig van. Het werkt voor de boer én het varken veel gebruiksvriendelijker want vroeger gebruikte ik hiervoor een injectie om de zeug te kalmeren. Uiteraard moet het bier wel met mate worden gedronken..

De zeug drinkt uit een blikje bier
 

De melksamenstelling moet overeenkomen

De biggenwissel gaat als volgt verder: Bij de fokzeug met die biggen van 10 dagen oud leg ik een nest biggen van een zeug die biggen heeft van 2 dagen. Bij die zeug met biggen van 2 dagen leg ik allemaal vreemde biggen, de dikste die 1 dag oud zijn en teveel zijn. Gemiddeld liggen er 12 á 13 biggen bij een zeug. Ik schuif de biggen in drie pleegmoeders door. Dit doe ik omdat zo de samenstelling van de melk overeenkomt met de leeftijd van de biggen. Ook liggen de pleegmoeders zelf niet meer dan 1 á 2 weken extra in de kraamafdeling.
 

Goede moedereigenschappen

Een toom biggen zogen kost heel veel energie voor de zeug en daarom is het heel belangrijk om goed in de gaten te houden dat de dieren een goede conditie hebben. Alle pleegmoeders krijgen een biertje en ik check de eerste dagen goed of ze de pleegbiggen accepteren. Het is en blijft leuk om te zien dat deze moeders net zo goed voor andermans biggen zorgen als voor hun eigen biggen. In de varkenshouderij noemen we dit goede moedereigenschappen.

Biggetjes drinken bij de zeug


Lees ook dit artikel

Vijf afdelingen in een varkenshouderij

Als een varkenshouderij zowel zeugen als vleesvarkens heeft dan zijn er verschillende ruimtes waar de varkens in opgroeien. Iedere afdeling heeft zijn eigen kenmerken die hier worden toegelicht. We ...

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Varkenshouders hebben Passion for Pigs

Passion for Pigs is een nieuwe slogan in de varkenshouderij.... Lees verder

Varkenshouderij wil meer energie besparen

In de wereldwijde zoektocht naar nieuwe energiebronnen... Lees verder

Voedselkwaliteit

Tijdens de lunch, als snack of als onderdeel van de... Lees verder

De passie van varkenshouder Eric van Zutphen

Varkenshouder Eric van Zutphen vindt het varken een... Lees verder

Hygiëne in varkenshouderijen

Varkenshouderijen in Nederland vinden het zeer belangrijk... Lees verder

©2018 Over Varkens