Hulpverlening bij de geboorte van biggen

Geboortehulp. Het woord zegt het al, hulp bij geboorte. Soms is dat nodig als de geboorte te traag verloopt. Er kan een big dwars liggen of twee biggen willen er tegelijk uit. Ook kan het een dode big zijn die voor vertraging zorgt. Dan moet er bij de geboorte geholpen worden door de varkenshouder.

Varkenshouder Sabine Grobbink met een biggetje

Voelen in de baarmoeder van de zeug

Met een grote opvoelhandschoen aan met veel glijmiddel ga je het geboortekanaal binnen. Het is een pré als je dunne en lange armen hebt, heb ik even geluk! Omdat de zeug de biggen naar buiten werkt, voelt het als knijpen in je arm in het geboorte kanaal. Dit kan soms erg heftig zijn. Teveel werking van de zeug kan ook een oorzaak zijn dat de geboorte niet goed verloopt.

Varkenshouder Sabine met opvoelhandschoenen en glijmidel

Het is een mooi moment als een big dankzij jouw hulp geboren wordt

De eerste keer dat ik bij een geboorte een handje moest helpen was erg spannend. Je gaat de zeug in en voelt de warmte en het knijpen van het dier, ook is het erg warm binnen in de zeug. Met je vingers voel je dan een big. In je gedachte moet je voorstellen of je de achterpoot of de kop voelt. Bij de achter pootjes moet je proberen twee pootjes tegelijk te pakken. Net boven het spronggewricht. Ik doe meestal mijn wijsvinger tussen de pootjes en de andere vingers er omheen. Zo kan je het biggetje redelijk goed vast houden. Op het moment dat de zeug werkt, trek je voorzichtig aan de big. Soms gaat het heel makkelijk en soms moet je best trekken. Als de big dan geboren wordt dankzij jouw hulp is het echt een heel mooi moment. De big zit al lang in de baarmoeder en is bijna uitgeput. De zeug is moe en dankzij jou is het dan toch gelukt! Zachtjes trek ik tot de navelstreng op de zwakke plek breekt. Eventueel slijm haal ik met mijn vinger uit het bekje van de big. Ik leg de big dan op de vloerverwarming onder de warmtelamp en bedek de big met zaagsel zodat deze gauw droog wordt en zo min mogelijk afkoelt.

De zeug bevalt van een big

Biggen kunnen hard bijten

Als je tijdens de hulpverlening niet de achterpootjes maar de kop voelt, pas dan op dat de big niet in je vinger bijt. Zelfs in de zeug is de big al bezig met de zoektocht naar het uier en de melk. Je vinger wordt verward met de speen van de zeug en er wordt meteen in gehapt! Ze hebben echt hele scherpe tandjes dus dat kan je even voelen. Bij de kop probeer ik mijn wijs- en middelvinger achter de oren van het biggetje te houden want dan heb je de meeste houvast. Heel soms als de zeug heel erg nauw is en je niet met je hand om de kop heen komt, doe ik mijn duim in het bekje en de wijsvinger onder zijn kaak. Maar dat kan even zeer doen met die scherpe tandjes.

Natuurlijk is het mooiste als een geboorte probleemloos en vanzelf verloopt maar af en toe is geboortehulp noodzakelijk. Als het dan lukt en je de biggen en de fokzeugen kunt helpen vind ik dat altijd een mooi moment waar ik echt van kan genieten!

Lees ook: Biggetjes, hoe worden ze geboren?
Lees ook: Hoera, de zeug is zwanger!

Een kraamafdeling in een varkenshouderij - zeugen in een varkensbedrijf

Een fokzeug bevalt van een biggetje

Foto's met dank aan het vakblad Varkens.Lees ook dit artikel

Bruin wild zwijn is veranderd in roze varken

Het wilde zwijn ziet er met zijn bruine vacht heel anders uit dan het roze varken dat wij in Nederland kennen. Terwijl de roze varkens nakomelingen zijn van het wilde zwijn dat in de bossen leeft. ...

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Frisse lucht in de varkensstal

Als je langs een varkenshouderij rijdt zie je soms... Lees verder

Varkensarts is steeds vaker kwaliteitsadviseur

Een varkensarts is er voor zieke varkens, wordt vaak... Lees verder

Echt duurzaam?

Trending topics anno 2012 zijn 'Food en Duurzaam'.... Lees verder

Weekend van het Varken, leuk gratis uitje!

Heb je dit weekend nog geen plannen? En heb je eigenlijk... Lees verder

Hulpverlening bij de geboorte van biggen

Geboortehulp. Het woord zegt het al, hulp bij geboorte.... Lees verder

©2018 Over Varkens