Van pasgeboren naar gespeende biggen van 25 kilo

Als de biggen bij de zeug een paar dagen oud zijn beginnen we al met het bijvoeren van de biggen. In feite is dit een voorbereiding voor het moment dat de biggen het zonder moeder moeten doen en zelfstandig op moeten groeien. In de natuur beginnen de biggetjes ook al heel jong wat rond te scharrelen en te onderzoeken of er wat te vreten valt.

Biggen van 4 weken oud eten korrels

Het 'spenen' van de biggen

We hebben hiervoor in de zogenaamde kraamstal van het varkensbedrijf een klein schaaltje in de hokken staan, waar we in het begin wat snoepvoer in doen om de biggen te lokken. Als ze dat na een week kennen en de smaak een beetje te pakken hebben mengen we er wat biggenkorrel doorheen. Na drie weken hebben de biggen het ook al echt nodig, zeker bij grote tomen (veel biggen bij één zeug) omdat de melkproductie van fokzeugen dan al iets afneemt. De laatste week vreten de biggetjes pas echt goed. Dat is mooi, omdat ze na vier weken het zonder de moedermelk moeten doen. Dat is namelijk het moment van spenen. Dit betekent dat de zeug van de biggen afgehaald wordt en de biggen van het kraamhok naar het biggenhok gaan. Dit is een moeilijk moment voor de biggen. Het is een voeromschakeling, van moedermelk en brokjes naar alleen brokjes en ze missen ook nog de antistoffen tegen allerlei ziekten die ze met de moedermelk meekrijgen. Als alles goed is hebben ze ondertussen zelf genoeg antistoffen aangemaakt.

Broertjes en zusjes blijven bij elkaar

Omdat op dat moment de biggen erg kwetsbaar zijn zorgen we dat de biggenafdeling (ook wel de speenafdeling genoemd) mooi schoon en ontsmet is zodat er weinig ziektekiemen aanwezig zijn. Ook is het lekker warm, zo'n 26 graden. In deze afdeling liggen de biggen het grootste gedeelte van de dag te slapen. De overige tijd besteden ze aan eten en drinken en als ze niets te doen hebben spelen ze met elkaar en er hangt nog een ketting en een rubberen slang in het hok om mee te spelen.
Ons varkensbedrijf is er ook op ingericht dat we de toom (broertjes en zusjes) bij elkaar houden zodat ze in het biggenhok dezelfde hokgenoten hebben dan ze hadden in het kraamhok. Ook krijgen ze de eerste week hetzelfde voer. Dit alles om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Als de varkens 120 kilo wegen gaan ze naar de varkensslachterij

Meestal groeien de biggen snel. Na een week of zes in het biggenhok verbleven te hebben wegen ze zo'n 25 kilo. Dan is het tijd om weer naar een andere stal te gaan, de vleesvarkensstal. Bij ons bedrijf gaan de biggen naar een andere varkenshouder die vleesvarkens houdt. Wij verkopen de biggen dus als ze 25 kilo zijn aan een andere boer. Daar groeien de biggen in ongeveer 4 maanden tijd op tot grote varkens die 120 kilo wegen. En dan gaan ze naar een varkensslachterij.

Jonge biggen krijgen hun eerste voer hier op de vloer

Gespeende biggen in de speenafdeling. Rechts is de voerinstallatie te zien.Lees ook dit artikel

Begrippen in de varkenshouderij

In de veehouderij worden door varkenshouders veel namen gebruikt die voor veel mensen niet bekend zijn. Hier staan de meest belangrijke begrippen uitgelegd.

Zeug
Dit i ...

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Ik kies voor

Nog even en dan zijn er weer verkiezingen. U kunt weer... Lees verder

Een bijeenkomst van hoop dichtbij de hemel

Op 4 juni is het team van BIG Challenge, veehouderij... Lees verder

Hoe ontwikkelt een biggetje weerstand tegen ziekten?

Als een biggetje geboren wordt heeft het nog geen weerstand... Lees verder

De passie van varkenshouder Eric van Zutphen

Varkenshouder Eric van Zutphen vindt het varken een... Lees verder

Weekend van het Varken 2012

Op 8 en 9 september 2012 wordt voor de zesde keer het... Lees verder

©2018 Over Varkens