Varkensrassen in de Nederlandse varkenshouderij

Zeug TempoWelke rassen worden in de Nederlandse Varkenshouderij gebruikt? En waar komen deze rassen vandaan? Peter Loenen, communicatiemanager van Topigs (de grootste varkensfokkerijorganisatie in Nederland) beantwoordde voor overvarkens.nl deze vragen. 

Waar komen onze varkens vandaan?

“In de jaren 30 gingen mensen vanuit Nederland in het buitenland op zoek naar varkensrassen om de lokale rassen te verbeteren. De zoektocht was per geslacht anders. Voor de vrouwtjes (zeugen) werden andere rassen gezocht dan voor de mannetjes (beren).”

Hoe zit het dan met de zeugen?

“Het verhaal begint in Engeland, in de Yorkshire regio. Daar vond men het ras Groot Yorkshire. Internationaal staat dit ras bekend als Large White. Dit varken is in het begin van de vorige eeuw naar Nederland gekomen en werd in het begin vooral gefokt in regio’s waar veel kaas werd gemaakt, zoals het Groene Hart. Dit was een van de basispopulaties van de huidige zeugenlijnen in Nederland. Bij Topigs noemen ze dit de Z-lijn.”

“Daarnaast is er het Nederlands Landvarken, bij Topigs is dat de N-lijn. Dat zijn zeugen die zijn ontstaan door een kruising van het Nederlands Landvarken met het Duitse Landvarken en Deense rassen. Ook dit ras is in de jaren 30 ontstaan. De grote meerderheid van alle zeugen bestaat nu uit combinaties van Groot Yorkshire en het Nederlands Landvarken.”

Het Nederlands LandvarkenHoe zie je het verschil?

“Ha, dat is erg makkelijk. De Groot Yorkshire varkens hebben recht opstaande oren en het Nederlands Landvarken heeft hangoren. Simpel dus.”

En de mannetjes?

“Dat is ook vrij overzichtelijk. Bij de mannetjes, de beren, gaat het om drie rassen: de Pietrain, Duroc en de Large White. Het Pietrain ras komt uit het Belgische dorpje Pietrain, dat ligt op de grens van Wallonië en Vlaanderen. Geeft veel gespierde varkens, dus veel vlees. Het Duroc ras ziet er een beetje rood uit, heeft ook veel vlees maar vooral ook intramusculair vet. Het Duroc-varken is van oorsprong in Amerika gefokt. Het is een sterk en duurzaam varken. Het Large White ras komt net als de zeugen uit Engeland. Het zijn vooral harde groeiers.”

Hoe ontwikkelen de rassen zich nu?

“In de varkenshouderij beschikken we over moderne technieken om eigenschappen van varkens in kaart te brengen. We noemen dat hier met een moeilijk woord ‘genomic selection’. We kunnen steeds verder in het DNA kijken en de verschillende eigenschappen ontdekken. Dat zorgt voor veel meer snelheid in het fokprogramma. De essentie van fokkerij is kijken waar de markt om vraagt en zorgen dat je varkens fokt die aan de eisen van de markt voldoen. Dus als de consument een mager stukje vlees op het bord wil, dan kunnen wij daar met de moderne technieken steeds sneller op inspelen. Overigens zonder aan het DNA te sleutelen. We kunnen in het laboratorium wel steeds meer eigenschappen zien in het DNA, maar we blijven ouderwets varkens kruisen. Dus meten en kijken hoe de varkens presteren (bijvoorbeeld hoe zuinig het dier is met voer en dan de beste gebruiken voor de volgende generatie. Dat is de basis van ons werk.” Lees ook dit artikel

Bruin wild zwijn is veranderd in roze varken

Het wilde zwijn ziet er met zijn bruine vacht heel anders uit dan het roze varken dat wij in Nederland kennen. Terwijl de roze varkens nakomelingen zijn van het wilde zwijn dat in de bossen leeft. ...

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Van pasgeboren naar gespeende biggen van 25 kilo

Als de biggen bij de zeug een paar dagen oud zijn beginnen... Lees verder

Nederlanders geven meer geld uit aan vlees

Ondanks de economische omstandigheden is in 2012... Lees verder

Weten waar varkensvlees vandaan komt

Opgegroeid op de boerderij en nu als boerin/docent... Lees verder

Tienduizenden bezoekers tijdens het Weekend van het Varken

Het Weekend van het Varken op 14 en 15 september heeft... Lees verder

Antibiotica gebruik bij varkens met 60% gedaald

Het antibioticagebruik in de varkenshouderij in Nederland... Lees verder

©2018 Over Varkens