De passie van varkenshouder Eric van Zutphen

Varkenshouder Eric van Zutphen vindt het varken een leuk beest. In de video legt hij uit waarom hij graag varkens verzorgt. Zelf zien hoe zijn zeugen leven? Dat kan, want Eric heeft een zichtstal waar iedereen gratis en zonder afspraak varkens kan komen kijken vanuit een speciale kijkruimte. Bij zijn boerderij De Daltonhoeve in het Brabantse Zijtaart is iedereen van harte welkom.


Free Joomla Extensions
Boerderij De Daltonhoeve is een varkensbedrijf met 500 zeugen. De dragende zeugen worden in grote groepen op stro gehuisvest. Vanuit de skybox kun je de alle dragende zeugen in een groep zien, maar ook de zeugen die nog geïnsemineerd moeten worden. Deze zeugen liggen in voerligboxen. Enkele dagen na het insemineren mogen deze zeugen in de grote groepsruimte verblijven.

In een speciale kijkruimte bij de kraamstal kun je de zeugen met de pasgeboren biggen zien. De biggen blijven tot 25 kilo op het bedrijf van de familie van Zutphen. Daarna worden de biggen verkocht en worden ze met een vrachtwagen naar een vleesvarkensbedrijf gebracht. Daar groeien de biggen, inmiddels vleesvarkens genoemd, op totdat ze circa 115 kilo wegen. Ze gaan dan met de vrachtwagen naar de slachterij.

Geen varkens knuffelen, wel varkens kijken

In Nederland zijn er 20 varkens zichtstallen. Bij deze varkensbedrijven kan iedereen gratis en zonder afspraak het gehele jaar varkens komen kijken. Je kunt dan zelf zien en ervaren hoe de varkens gehouden en verzorgd worden op een modern varkensbedrijf. De openingstijden van De Daltonhoeve zijn in de zomer van 10.00 - 20.00 uur en in de winter van 10.00 - 16.00 uur. Adres: Heisteeg 9, 5465 NZ in Zijtaart. Kijk voor meer informatie over de andere varkens zichtstallen.Lees ook dit artikel

Hoe word ik varkensboer?

Een varkenshouderij is een echt familiebedrijf. Vaak gaat het bedrijf over van vader op zoon en op die manier ben je al vanaf jongs af aan bezig om varkenshouder te worden. Maar het kan natuurlijk ...

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Op zoek naar het verhaal achter het vlees in de supermarkt

Als stadsmens word je bedolven onder prachtige marketingverhalen,... Lees verder

Varkens houden in Nederland, ervaar het zelf

Op zoek naar informatie over het varken? Of wil je... Lees verder

Varkensstal van de toekomst

De familie Oosterlaken in Beers heeft een gloednieuwe... Lees verder

Frisse lucht in de varkensstal

Als je langs een varkenshouderij rijdt zie je soms... Lees verder

Lang bewaarde geheimen over de varkenshouderij

Wist u dat varkens de reststromen van de humane voedingsbranche... Lees verder

©2018 Over Varkens