Waar lijken varkens op?

Varkens zijn bijzondere dieren. Ze lijken een beetje op mensen. Zo houden ze van zoetigheid en is de geur en smaak van voedsel voor hen belangrijk voor een goede eetlust. Ze hebben bijna dezelfde spijsverteringsorganen als mensen: zoals een maag, dikke en dunne darm. Verder delen ze hun leefruimte zo in dat er een vaste plek is om te plassen en te poepen, ver weg van de voer- en drinkbak. En daar houden alle varkens in het hok zich aan.

Waar lijken varkens op

Bijzondere dieren

Net als veel andere dieren zijn varkens groepsdieren. Ze eten graag samen en slapen dicht tegen elkaar aan. Daar gaan wel wat gevechten aan vooraf. Ze vechten dan om te bepalen wie de baas is in het hok. Sommige varkens zitten dan onder de schaafplekken. Om dit te voorkomen kiest een varkenshouder er vaak voor om alle broertjes en zusjes in één hok te plaatsen. Zij kennen elkaar en vechten niet.

Eten, spelen en slapen

Varkens houden van smakelijk eten. Als big het liefst zoetigheid. Op latere leeftijd mag de smaak iets zuurder zijn. Verder spelen varkens graag. Daarom geven varkenshouders de varkens ballen om mee te neusballen, kettingen om mee te rammelen en stro om op te kauwen.
Zo lui als een varken is een uitdrukking. En die klopt: zo’n 80% van de tijd slapen ze.

Slimme varkens

Varkens kennen en herkennen 26 verschillende geluiden, waarmee ze signalen afgeven. Ergernis, tegenzin of tevredenheid. Dus er wordt wat afgeknort. Reuk en gehoor zijn goed ontwikkeld bij een varken. Ze kunnen wat betreft gehoor, reuk, slimheid en geheugen wedijveren met honden.


Free Joomla Extensions

 Lees ook dit artikel

Begrippen in de varkenshouderij

In de veehouderij worden door varkenshouders veel namen gebruikt die voor veel mensen niet bekend zijn. Hier staan de meest belangrijke begrippen uitgelegd.

Zeug
Dit i ...

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Meat your Own is benieuwd naar jouw ideeën over de vleesindustrie

Wil jij niet alleen maar afnemer van vlees zijn maar... Lees verder

Varkensarts is steeds vaker kwaliteitsadviseur

Een varkensarts is er voor zieke varkens, wordt vaak... Lees verder

Bruin wild zwijn is veranderd in roze varken

Het wilde zwijn ziet er met zijn bruine vacht heel... Lees verder

Weekend van het Varken 2012

Op 8 en 9 september 2012 wordt voor de zesde keer het... Lees verder

Alpe d'HuZes: Varkenshouder Michiel gaat met kippenvel de berg op

Varkenshouder Michiel Nooijen fietst op 7 juni zes... Lees verder

©2018 Over Varkens