Waar lijken varkens op?

Varkens zijn bijzondere dieren. Ze lijken een beetje op mensen. Zo houden ze van zoetigheid en is de geur en smaak van voedsel voor hen belangrijk voor een goede eetlust. Ze hebben bijna dezelfde spijsverteringsorganen als mensen: zoals een maag, dikke en dunne darm. Verder delen ze hun leefruimte zo in dat er een vaste plek is om te plassen en te poepen, ver weg van de voer- en drinkbak. En daar houden alle varkens in het hok zich aan.

Waar lijken varkens op

Bijzondere dieren

Net als veel andere dieren zijn varkens groepsdieren. Ze eten graag samen en slapen dicht tegen elkaar aan. Daar gaan wel wat gevechten aan vooraf. Ze vechten dan om te bepalen wie de baas is in het hok. Sommige varkens zitten dan onder de schaafplekken. Om dit te voorkomen kiest een varkenshouder er vaak voor om alle broertjes en zusjes in één hok te plaatsen. Zij kennen elkaar en vechten niet.

Eten, spelen en slapen

Varkens houden van smakelijk eten. Als big het liefst zoetigheid. Op latere leeftijd mag de smaak iets zuurder zijn. Verder spelen varkens graag. Daarom geven varkenshouders de varkens ballen om mee te neusballen, kettingen om mee te rammelen en stro om op te kauwen.
Zo lui als een varken is een uitdrukking. En die klopt: zo’n 80% van de tijd slapen ze.

Slimme varkens

Varkens kennen en herkennen 26 verschillende geluiden, waarmee ze signalen afgeven. Ergernis, tegenzin of tevredenheid. Dus er wordt wat afgeknort. Reuk en gehoor zijn goed ontwikkeld bij een varken. Ze kunnen wat betreft gehoor, reuk, slimheid en geheugen wedijveren met honden.


Free Joomla Extensions

 Lees ook dit artikel

Begrippen in de varkenshouderij

In de veehouderij worden door varkenshouders veel namen gebruikt die voor veel mensen niet bekend zijn. Hier staan de meest belangrijke begrippen uitgelegd.

Zeug
Dit i ...

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Kookwedstrijd het lekkerste varkensvleesgerecht

Varkensvlees is lekker, veelzijdig, gezond en betaalbaar.... Lees verder

Wat zijn megastallen?

Schaalvergroting is een ontwikkeling die jarenlang... Lees verder

Veehouderij tegen kanker haalt 1,2 miljoen op voor Alpe d’HuZes / KWF

7 Juni heeft BIG Challenge met zo’n 180 fietsers... Lees verder

Gezinnen ontdekken varkenshouderij tijdens het Weekend van het Varken

Het Weekend van het Varken op 8 en 9 september heeft... Lees verder

Van pasgeboren naar gespeende biggen van 25 kilo

Als de biggen bij de zeug een paar dagen oud zijn beginnen... Lees verder

©2017 Over Varkens