Het transport van biggen en varkens

Cees Oostrom Hoe worden varkens vervoerd? Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied? Cees Oostrom, voorzitter van de sector Varkenshandel en biggen van de Nederlandse Bond voor Handelaren in Vee (NBHV) legt uit.

Mag je zomaar varkens vervoeren?

“Nee, dat gaat niet zomaar. Om te beginnen is voor ieder transport een verklaring Verordening Varkenslevering (VVL) vereist. Hierin staat dat het bedrijf van de varkenshouder die varkens of biggen wil leveren aan alle wettelijke eisen voldoet, zoals onder andere bloedmonitoring en aantal afleveradressen. De VVL moet altijd aanwezig zijn voordat varkens geleverd worden. Dit moet voor ieder transport.”

“Als het gaat om het transport van vleesvarkens naar het slachthuis, dan moet het Unieke Bedrijfsnummer (UBN-nummer) van de varkenshouder 24 uur voor levering op het slachthuis zijn. Er wordt in Nederland geen enkel varken vervoerd voordat vooraf bekend is om welke dieren het gaat, waar ze naartoe gaan en of ze volledig gecontroleerd zijn. Dit wordt allemaal gecontroleerd door het bureau voor Identificatie en Registratie (I&R) in Assen.”

Wie regelt al het papierwerk?

“Het in orde maken van de documenten wordt meestal gedaan door veehandelaren. Verreweg de meeste varkenshouders leveren hun varkens via een handelaar. Die zoekt uit waar de varkens het beste naartoe kunnen tegen de beste prijs. De handelaar kan ook het transportbedrijf zijn, maar dat hoeft niet. 80% van alle leveringen van varkens in Nederland loopt via de handel. Grote bedrijven regelen het vaak zelf, ook de documenten.”

Worden varkens alleen overdag vervoerd?

“Varkens die naar het slachthuis gaan worden meestal ‘s nachts geladen en vervoerd. Biggen vaak overdag. Het leverende varkensbedrijf is hierin leidend. Is dat bijvoorbeeld een hoog gezondheidsbedrijf, dan mag het transportbedrijf niet eerst bij een ander varkensbedrijf geweest zijn in verband met mogelijke besmettingen. Bij een hoog gezondheidsbedrijf worden de biggen vaak op maandag geladen. Want dan zitten er geen ziektekiemen meer in de vrachtwagen omdat die een weekend stil heeft gestaan.”

Moet de boer helpen bij het laden?

“Bij levering is de varkenshouder er zelf bij. De varkenshouder krijgt drie dagen van te voren bericht wanneer er geladen wordt. En hij wordt één uur van tevoren gebeld zodat hij de varkens alvast in een aparte afleverruimte kan brengen. De medewerkers van het transportbedrijf komen niet in de stallen om besmettingen te voorkomen.”

 Varkenstransport

Hoe ziet een moderne veewagen eruit?

“De ontwikkeling van de vrachtwagens voor het transport van varkens heeft bepaald niet stilgestaan. De meeste wagens zijn hypermodern, oftewel voorzien van de laatste technieken. Zo zijn vrijwel alle wagens geconditioneerd, meestal geventileerd op basis van overdruk. Wagens kunnen na reiniging en ontsmetting ook verwarmd worden, en wel tot 70 graden (!) om ziektekiemen te doden. Dit wordt gedaan met grote heteluchtkanonnen die onder de vrachtwagens zitten. Door deksels in de vloer te openen kan de hete lucht direct de laadbak in. In drie kwartier tijd op weg naar de boer worden zo alle ziektekiemen gedood.”

 Transportwagen voor varkens en biggen

“In de zomer zijn de wagens gekoeld, vaak door middel van dwars-ventilatie. Er zijn ook volledig gekoelde wagens voor het vervoer van vooral hoogwaardig fokmateriaal. Verder zitten in alle vrachtwagens drinknippels bij transport langer dan 8 uur, zodat de varkens altijd over vers water beschikken.”

Hoe wordt de kwaliteit van het transport gegarandeerd?

“De chauffeurs worden elke 5 jaar bijgeschoold en moeten dit examen afsluiten. Ook de wagens worden regelmatig gekeurd. We werken in Nederland met kwaliteitssystemen die bovenwettelijke eisen garanderen om dierenwelzijn te bevorderen. We staan niet voor niets wereldwijd bekend als het land met de beste transporteurs van vee.”Lees ook dit artikel

Waar lijken varkens op?

Varkens zijn bijzondere dieren. Ze lijken een beetje op mensen. Zo houden ze van zoetigheid en is de geur en smaak van voedsel voor hen belangrijk voor een goede eetlust. Ze hebben bijna dezelfde s ...

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Kleurplaten varken

Ben je op zoek naar een varken kleurplaat? Hier staan... Lees verder

Alpe d'HuZes: Varkenshouder Michiel gaat met kippenvel de berg op

Varkenshouder Michiel Nooijen fietst op 7 juni zes... Lees verder

Biggen racen tegen kanker

Op 20 april vond in Montfoort de jaarlijkse Lentemarkt... Lees verder

Gelukkig zijn er de pleegmoeders

De draagtijd van een varken is 3 maanden, 3 weken en... Lees verder

Weten waar varkensvlees vandaan komt (2)

Zoals in mijn vorige verhaal te lezen is, ben ik verbaasd... Lees verder

©2018 Over Varkens