In Nederland wonen zo’n 12,2 miljoen varkens. De meeste op varkensbedrijven in de provincies Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel.
Welke rassen worden in de Nederlandse Varkenshouderij gebruikt? En waar komen deze rassen vandaan? Peter Loenen, communicatiemanager van Topigs (de grootste varkensfokkerijorganisatie in Nederland) beantwoordde voor overvarkens.nl deze vragen.
Geboortehulp. Het woord zegt het al, hulp bij geboorte. Soms is dat nodig als de geboorte te traag verloopt. Er kan een big dwars liggen of twee biggen willen er tegelijk uit. Ook kan het een dode big zijn die voor vertraging zorgt. Dan moet er bij de geboorte geholpen worden door de varkenshouder.
Als de biggen bij de zeug een paar dagen oud zijn beginnen we al met het bijvoeren van de biggen. In feite is dit een voorbereiding voor het moment dat de biggen het zonder moeder moeten doen en zelfstandig op moeten groeien. In de natuur beginnen de biggetjes ook al heel jong wat rond te scharrelen en te onderzoeken of er wat te vreten valt.
Varkens zijn intelligente, nieuwsgierige dieren die hun omgeving graag onderzoeken door te wroeten, snuffelen en ruiken. Om dit natuurlijke gedrag zo goed mogelijk te kunnen uiten, geven varkenshouders hun dieren speciaal ontwikkeld varkensspeelgoed. Jaarlijks besteden Nederlandse Varkensboeren ruim 5 miljoen euro aan speciaal varkensspeelgoed.
De geboorte van biggetjes geeft in het algemeen niet zoveel problemen. Een volwassen zeug weegt ongeveer 200 kilo en een pasgeboren biggetje zo'n 1200 gram. De big weegt dus 0,6% van de zeug. Bij mensen en bij koeien is dit zo'n 4%. Dat wil zeggen dat het bij zeugen wat gemakkelijker gaat om te bevallen, ook wel 'werpen' genoemd. Toch zijn er een paar kleine problemen waar de varkensboer bij moet helpen. Lees hier alles over hoe biggetjes geboren worden.
Kempi gaat op bezoek bij een varkensboer en ontdekt hoe varkens geïnsemineerd worden. In dit grappige filmpje wordt duidelijk dat Kempi het insemineren een crazy moment vindt, maar dat hij het werk echt niet zou kunnen doen. Bekijk de video van Omroep Brabant.
"En het ergste vind ik nog dat ze geen seks mogen hebben" zei Youp van het Hek, in iets andere woorden, toen hij ambassadeur werd van stichting varkens in nood. Nou Youp, waar komen dan al die biggetjes vandaan, die waaien er echt niet in hoor. Nu is het seksleven bij een dier wat anders dan bij een mens, er zit bij een dier (gelukkig) wat minder ballast tussen de oren en de behoefte bij een zeug is er eigenlijk alleen maar op het moment dat ze vruchtbaar is.
In Nederland leven 12 miljoen varkens (cijfers 2011) die niet alleen gehouden worden voor vlees. Ontwerper Christien Meindertsma heeft een onderzoek gedaan naar alle producten die gemaakt zijn van een varken. Onder meer medicijnen, bier, fotopapier, hartkleppen, kauwgom, porselein, cosmetica, sigaretten, conditioner en zelfs bio-diesel komt van een varken!
Varkens zijn bijzondere dieren. Ze lijken een beetje op mensen. Zo houden ze van zoetigheid en is de geur en smaak van voedsel voor hen belangrijk voor een goede eetlust. Ze hebben bijna dezelfde spijsverteringsorganen als mensen: zoals een maag, dikke en dunne darm. Verder delen ze hun leefruimte zo in dat er een vaste plek is om te plassen en te poepen, ver weg van de voer- en drinkbak. En daar houden alle varkens in het hok zich aan.