In Nederland zijn ongeveer 5900 bedrijven waar 12,2 miljoen varkens worden gehouden. Dit zijn gespecialiseerde fokbedrijven, vermeerderingsbedrijven en vleesvarkensbedrijven. De varkenshouderij is van oudsher een belangrijke sector in de Nederlandse landbouw.

Innovatieve varkensstallen

Innovatieve varkensstallenEen varkensstal bouwen of renoveren gebeurt niet van de ene op de andere dag. Er komt veel bij kijken voordat zo’n nieuwe stal daadwerkelijk gerealiseerd is. Mari van Genugten van bouwbedrijf Genugten-Agri, gespecialiseerd in het ontwerp en de bouw van varkensbedrijven, vertelt over het bouwen van een stal: welke stappen worden er doorlopen en wat voor systemen kunnen worden ingebouwd?

Lees meer...

De evolutie van de varkensstal

Een varkensstal of een zwijnenstal wordt meestal gezegd als het ergens een puinhoop of een vuillakkerij is. Dit heeft heel erg te maken met het beeld zoals dat bij veel mensen op het netvlies ligt dat varkens in de modder liggen zoals vroeger nogal eens bij zeugenbedrijven te zien was. Of varkens in een strostal die zich bij het ontbreken van een modderbad in hun eigen mest wentelden.

Lees meer...

Weekend van het Varken, leuk gratis uitje!

Heb je dit weekend nog geen plannen? En heb je eigenlijk geen idee waar je stukje varkenvlees precies vandaan komt? Stap dan op zaterdag 14 en zondag 15 september in de stal tijdens het Weekend van het Varken. Bij 39 varkensbedrijven is iedereen welkom om zelf te zien hoe varkens gehouden worden. Voor kinderen is er van alles te doen, zoals biggetjes knuffelen, schilderen, schminken, knutselen of spelen op het springkussen. Ook zijn er proeverijen en live muziek.

Weekend van het Varken

Lees meer...

Kom ook varkens kijken bij Boerderij Ten Kate

Kom ook varkens kijken bij Boerderij Ten KateOp 14 juni is in Veeningen de eerste zichtstal op een varkensbedrijf in de provincie Drenthe geopend. Het bedrijf van de familie Ten Kate is de 22ste zichtlocatie waar publiek gratis, zonder afspraak en gedurende de hele dag varkens kan komen kijken. 

Lees meer...

Mijn eerste Alpe d’HuZes voor BIG Challenge

Dit jaar fietste ik voor het eerst mee met Big Challenge, het team van de varkenshouderij dat deelneemt aan de Alpe d’HuZes van het KWF.  Mijn man Pieter, en onze vier zoons, gingen mij voor. En toen dacht ik, dat moet ik toch ook eens meemaken. Pieter kende Herman Houweling, initiatiefnemer van Big Challenge en zo raakten wij in 2010 betrokken bij BIG Challenge, veehouderij tegen kanker.

Varkenshouder Mieke Vlemminx tijdens de Alpe d'HuZes

Lees meer...

Veehouderij tegen kanker doneert 1,4 miljoen aan Alpe d’HuZes!

BIG Challenge, veehouderij tegen kanker, fietst met 216 fietsers mee met de Alpe d’HuZes om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Dit jaar is er een recordbedrag van bijna 1,4 miljoen euro opgehaald welke 6 juni symbolisch door de groep van BIG Challengers (herkenbaar aan hun roze helmen en zwarte fietskleding) over de finish werd gedragen. Het is de vijfde keer dat de veehouderij onder de noemer BIG Challenge in actie komt op de Alpentop.

Lees meer...

Nederlandse veehouders fietsen voor onderzoek tegen kanker

Nederlandse veehouders fietsen voor onderzoek tegen kanker

Teller passeert 1 miljoen euro ruim voor aanvang Alpe d’HuZes

Op 5 en 6 juni 2013 neemt het team van BIG Challenge, veehouderij tegen kanker, voor de vijfde keer deel aan Alpe d’HuZes. In de voorbereiding hebben de 216 deelnemers (fietsers en runners) uit de veehouderij zich enorm ingezet om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Zozeer dat op een ruime week voor de beklimmingen de teller van BIG Challenge op een bedrag van meer dan 1 miljoen euro staat!

Lees meer...

Beter dierenwelzijn en meer ruimte voor varkens

Supermarkten, de varkenssector en de Dierenbescherming en Natuur & Milieu zetten een nieuwe norm voor verdere verduurzaming van al het varkensvlees. De afspraken vloeien voort uit de intenties van het zogeheten Verbond van Den Bosch.

Qua dierenwelzijn zijn de productiecriteria vergelijkbaar met de 1e ster van het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming.

Varken

Lees meer...

De vleesvarkens zijn klaar voor de slacht

Eén keer per twee weken gaan bij onze varkenshouderij 180 vleesvarkens weg van het bedrijf. Deze dieren zijn dan tussen de drie en vier maanden bij ons geweest en ze zijn flink gegroeid van 25 kg tot een gewicht rond de 110 kilo. Ze gaan dan met de vrachtauto naar de varkensslachterij.

Vleesvarkens Beter Leven Kenmerk 1 ster stal

Lees meer...

Biggen knuffelen bij start Vallei boert Bewust

Op 20 april ging Vallei boert Bewust van start. Binnen Vallei Boert Bewust zoeken boeren uit de Vallei-streek van Gelderland en Utrecht actief het contact met de burger op. Op deze manier willen zij iedereen betrekken bij wat er op hun boerderij gebeurt. Na de officiële start was iedereen van harte welkom om bij de varkens zichtstal in Lunteren biggetjes te knuffelen en het Valleivarken te proeven.

Big knuffelen bij Vallei boert Bewust - Bron Varkens Vandaag

Lees meer...

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Gelukkig zijn er de pleegmoeders

De draagtijd van een varken is 3 maanden, 3 weken en... Lees verder

Meat your Own is benieuwd naar jouw ideeën over de vleesindustrie

Wil jij niet alleen maar afnemer van vlees zijn maar... Lees verder

Waar komt varkensvlees vandaan?

Varkensvlees komt van dieren die leven op een boerderij.... Lees verder

Varken geluid

Varkens praten met elkaar door tientallen verschillende... Lees verder

Varkens fokken met rapper Kempi

Kempi gaat op bezoek bij een varkensboer en ontdekt hoe... Lees verder

©2018 Over Varkens