De open dag van een mega nieuw bedrijf

Onlangs heb ik een open dag georganiseerd bij een splinternieuw varkensbedrijf. Een bedrijf dat is gebouwd naar de huidige maatstaven qua huisvesting van de varkens en qua omvang. Het bedrijf kan 800 zeugen huisvesten met 3500 biggen en er zijn 7800 plaatsen voor vleesvarkens.

Megastallen Brabant

Wat zijn megastallen?

Volgens de definitie van Alterra (pdf) (Universiteit Wageningen) is een varkensbedrijf een megastal als deze minimaal 7.500 vleesvarkens of 1200 fokvarkens heeft. In Nederland worden volgens deze definitie zo'n 100 varkensbedrijven als megastallen aangemerkt. Dit is 1,2% van het totaal aantal varkensbedrijven.
Volgens de indeling valt dit nieuwe bedrijf onder deze definitie. Echter, schaalgrootte alleen zegt niets over de kwaliteit van de bedrijfsvoering of de zorg voor de dieren. 

Uitleg nodig bij de open dag

De open dag werd georganiseerd op een zaterdag om iedereen in de directe omgeving de gelegenheid te geven om te komen kijken. Veel mensen uit de regio hebben gebruik gemaakt van deze mogelijkheid.

Als je in de varkensstal komt dan ziet deze er groot uit en als je in de stal kijkt voor dragende (zwangere) zeugen dan zie je veel ijzer in de boxen. Daar moet natuurlijk uitleg bij gegeven worden. De zeugen kiezen zelf of zij in de box gaan liggen, of buiten de box in een grote groep. Zeugen zijn groepsdieren, maar zonderen zich ook weleens even af. Zoals je kunt zien op de foto, hebben alle boxen beweegbare deuren.

Megastal Dragende zeugen afdeling

Duurzame stallen: warmteterugwinning in de kraamstal

De kraamstallen en de biggenafdelingen zien er anders uit dan de dragende zeugenstal. Daar worden weinig vragen over gesteld. De warmte die nodig is voor de jonge biggen wordt op dit bedrijf opgewekt bij de vleesvarkens via warmteterugwinning.

Op de vleesvarken afdelingen hebben de varkens veel ruimte om rond te lopen en krijgen ze speelgoed om te spelen.

Luchtwasser

In veel nieuwe varkenshouderijen wordt een speciaal apparaat aan het einde van de stal geplaatst dat de lucht zuivert en de uitstoot van ammoniak reduceert. Dit noemen we een luchtwasser. Een deel van de luchtwasser die hier geplaatst is, bestaat uit een biofilter en is gevuld met wortelhout van dennen en eiken om de lucht te zuiveren. De ammoniak uit de stallucht wordt gebonden (90% reductie) en de lucht die naar buiten gaat ruikt als een soort vochtige boslucht.

Win-win-win situatie

Deze varkenshouderij is verplaatst in samenwerking met de gemeente en provincie. Een belangrijk aspect van deze verplaatsing is dat op de oude plek nu ruimte komt voor woningbouw. Deze verplaatsing kent dus een aantal winnaars:

  • De gemeente / provincie want zij kunnen nieuwe woningbouw realiseren
  • De varkenshouder heeft een nieuw varkensbedrijf wat helemaal bij de tijd is
  • De varkens krijgen een nieuw onderkomen met meer ruimte voor de varkens wat het dierenwelzijn verder verbetert!

Tijdens de open dag hebben de eigenaars veel vragen beantwoord van de bezoekers. En veel mensen gingen naar huis met een iets ander beeld van de varkenshouderij dan waarmee ze kwamen. Bent u al eens op een modern varkensbedrijf geweest? Lees ook dit artikel

Wat zijn megastallen?

Schaalvergroting is een ontwikkeling die jarenlang bezig is, in allerlei sectoren. Vroeger werden er op elk boerenbedrijf varkens gehouden. Maar in de jaren na de Tweede Wereldoorlog zijn de Nederl ...

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Een bijeenkomst van hoop dichtbij de hemel

Op 4 juni is het team van BIG Challenge, veehouderij... Lees verder

Hoera, de zeug is zwanger!

In Nederland zijn verschillende soorten varkenshouderijen.... Lees verder


Biggen knuffelen bij start Vallei boert Bewust

Op 20 april ging Vallei boert Bewust van start. Binnen... Lees verder

Hoe word ik varkensboer?

Een varkenshouderij is een echt familiebedrijf. Vaak... Lees verder

©2018 Over Varkens