De vleesvarkens zijn klaar voor de slacht

Eén keer per twee weken gaan bij onze varkenshouderij 180 vleesvarkens weg van het bedrijf. Deze dieren zijn dan tussen de drie en vier maanden bij ons geweest en ze zijn flink gegroeid van 25 kg tot een gewicht rond de 110 kilo. Ze gaan dan met de vrachtauto naar de varkensslachterij.

Vleesvarkens Beter Leven Kenmerk 1 ster stal

Varkenstransport

Onze vleesvarkens met het Beter Leven kenmerk worden laat in de avond of begin van de nacht opgehaald door een grote vrachtauto. De chauffeur zorgt ervoor dat de vleesvarkens netjes en veilig op de varkensslachterij aankomen. Omdat het belangrijk is dat de varkens zoveel mogelijk nuchter zijn voor het slachten, krijgen de varkens alleen nog water om te drinken.

Vleesvarkens in de vrachtauto laden


Free Joomla Extensions

Varkens krijgen ‘oorbellen’ in

Wel krijgen de vleesvarkens nog een extra oorbel in. Hierop staat ons bedrijfsnummer, het UBN-nummer (Uniek Bedrijfs Nummer) en dat is gekoppeld aan een volgnummer. Zo is altijd terug te zien welk varken waar vandaan komt. Dit is belangrijk voor de vleesindustrie om de voedselveiligheid en kwaliteit te bewaken.


Free Joomla Extensions

Varkensslachterij ingericht op Beter Leven Kenmerk vlees

Onze varkens worden bij slachthuis VION in Boxtel geslacht. Deze slachterij is helemaal ingericht op de verwerking van Starvarkens. Deze varkens hebben van de Dierenbescherming 1 ster gekregen, de Beter Leven Kenmerk ster. Dit is terug te herkennen op de verpakking in de winkel.

De slachterij begint heel vroeg in de ochtend met slachten en dus is het belangrijk dat de vleesvarkens op tijd aanwezig zijn. Daarom de vleesvarkens al zo vroeg worden opgehaald. Daarnaast is het fijn dat de varkens op tijd bij de wachtruimte zijn, dan kunnen ze nog bijkomen van het vee transport. Dit is ook belangrijk voor de kwaliteit van het vlees. Onderstaand filmpje laat heel mooi zien hoe varkensslachterijen er van binnen uitzien en wat er na de slacht allemaal gebeurd met het vlees.

Smakelijk varkensvlees

Als alles goed is gegaan, dan is het vleesvarken geen Starvarken meer, maar een lekker product op je bord of van alles anders wat er van het varken wordt gemaakt. Want echt waar.. van een varken wordt helemaal niets weggegooid.


Free Joomla Extensions



Lees ook dit artikel

Begrippen in de varkenshouderij

In de veehouderij worden door varkenshouders veel namen gebruikt die voor veel mensen niet bekend zijn. Hier staan de meest belangrijke begrippen uitgelegd.

Zeug
Dit i ...

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Van pasgeboren naar gespeende biggen van 25 kilo

Als de biggen bij de zeug een paar dagen oud zijn beginnen... Lees verder

Hoe worden varkens zwanger gemaakt?

"En het ergste vind ik nog dat ze geen seks mogen hebben"... Lees verder

Lang bewaarde geheimen over de varkenshouderij

Wist u dat varkens de reststromen van de humane voedingsbranche... Lees verder

De zeug verhuist en krijgt meer ruimte

Sinds kort hebben de zeugen meer ruimte, ze zijn namelijk... Lees verder

De passie van varkenshouder Eric van Zutphen

Varkenshouder Eric van Zutphen vindt het varken een... Lees verder

©2017 Over Varkens