Het geheim van de beren

In een zeugenhouderij worden vaak mannetjes varkens ingezet om te zien welke zeugen opgewonden zijn. De mannetjes varkens heten beren en worden ook wel zoekberen genoemd, want ze moeten zoeken welke zeugen berig zijn. De zoekberen zien er indrukwekkend uit en ze staan in de dekstal. Ze zijn groot, brede schouders, woeste kop. Erg stoer om te zien. En ze stinken enorm. Maar dat is goed!

Beer varken

Door de beren ziet de boer of een zeug geïnsemineerd kan worden

Een goede zoekbeer stinkt en maakt veel kabaal. Of het is eigenlijk meer een soort roggelen wat ze doen. Ze lopen voor de kop van de zeugen zich uit te sloven en daar worden de zeugen goed berig (opgewonden) van. Ik ben gek op beren. Ze zijn in het varkensbedrijf erg belangrijk. Twee keer per dag lopen ze voor de zeugen te entertainen en te stinken. Daardoor kan ik als varkensboer heel goed zien als er een zeug berig is. De zeug staat dan in diepe trans naar de beer te staren, ze trekt de oren strak omhoog en als je op de rug van de zeug drukt, dan staat ze als een paal! Dit is het juiste moment van kunstmatig insemineren. Het begin van nieuwe biggen, al duurt dat dan weer 117 dagen.

Zoekberen Fred en Barney

De zoekberen zijn biggen uit ons eigen bedrijf. Gewoon uitgezocht tussen alle beertjes die er lagen. Best moeilijk, want waar kijk je nou naar? Hij moet stoer zijn, goede zin hebben, gek op zeugen,een beetje dominant. Uiteindelijk had ik een hele mooie beer gevonden: beetje dik, zwarte broek en donkere uitstraling. Onze dochter Eline kwam met een wat kleinere aanzetten, erg pittig, rood met zwarte stippen. En dan moeten ze natuurlijk een leuke naam hebben. We kwamen op Fred, de dikke zwarte (zie bovenste foto) en Barney (zie foto onderin), de kleine rode van de Flintstones. Maanden lagen ze in een hok te wachten tot ze eindelijk groot genoeg waren voor het echte werk. Ze waren goede vrienden, aten samen uit één voerbak en als deze leeg was samen uit de andere bak.

De berenparade

De eerste keer dat ze de berenparade mochten lopen was best wel spannend. Maar wat deden ze dat goed! Ze vonden het geweldig, al die aandacht van die zeugen. Hun ego groeide, ze hadden praatjes en wat waren ze stoer. Maar dat was ook de dag dat ze niet meer bij elkaar in één hok konden verblijven. Want het werden elkaars concurrenten en gingen ruzie maken.

Fred en Barney in hun eigen hok, twee keer per dag voor de zeugen showen, het is een droombaan. Al dekken ze nooit en worden alle zeugen kunstmatig geïnsemineerd, ik zou de beren niet willen missen. Ze zorgen voor de juiste sfeer in de dekafdeling!

Beer mannenvarken

Op onderstaande foto staan Fred (links) en Barney toen ze nog kleine biggen waren.

Gespeende biggen Fred en Barney

Lees ook: Hoe worden varkens zwanger gemaakt?Lees ook dit artikel

Bruin wild zwijn is veranderd in roze varken

Het wilde zwijn ziet er met zijn bruine vacht heel anders uit dan het roze varken dat wij in Nederland kennen. Terwijl de roze varkens nakomelingen zijn van het wilde zwijn dat in de bossen leeft. ...

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen


Antibiotica gebruik bij varkens met 60% gedaald

Het antibioticagebruik in de varkenshouderij in Nederland... Lees verder

Steeds meer ballen in het biggenhok

Steeds meer varkenshouders gebruiken speelballen om... Lees verder

Weekend van het Varken 2012

Op 8 en 9 september 2012 wordt voor de zesde keer het... Lees verder

Moderne megastallen versus kleine varkenshouderijen

Als varkenshouder wil je het beste voor dier en mens.... Lees verder

©2018 Over Varkens