Kom ook varkens kijken bij Boerderij Ten Kate

Kom ook varkens kijken bij Boerderij Ten KateOp 14 juni is in Veeningen de eerste zichtstal op een varkensbedrijf in de provincie Drenthe geopend. Het bedrijf van de familie Ten Kate is de 22ste zichtlocatie waar publiek gratis, zonder afspraak en gedurende de hele dag varkens kan komen kijken. 

Boer Henkjan Ten Kate en Brenda Benak willen graag laten zien hoe zij hun varkens houden en verzorgen. Zij vinden het jammer dat door de strenge hygiëne-wetgeving het niet mogelijk is om bezoekers te ontvangen in de varkensstal. Daarom hebben zij samen met stichting Varkens in Zicht een aanbouw aan de stal gemaakt. Door ramen kun je in de stal kijken en zelf zien en ervaren hoe de varkens gehouden worden.

Wethouder Jan ten Kate gaf door het openen van een champagne fles het teken dat de kinderen van Henkjan en Brenda, Bas, Koen en Guus als eerste door de nog afgesloten opening in de zichtruimte naar binnen mochten. Vervolgens toosten alle aanwezigen op de opening van de stal.

Na de officiële opening gaf Marijke Nooijen, bestuurslid van Stichting Varkens in Zicht, aan dat de zichtstallen een uniek concept zijn. “Dit kom je bijna nergens anders tegen. Want waar mag je nu onaangekondigd in de keuken van een bedrijf kijken? “
Wethouder Ten Kate van de gemeente De Wolden gaf aan dat voor een agrarische gemeente het belangrijk is dat burgers weten hoe varkens gehouden en verzorgd worden. “Een stukje plattelandskennis die alleen mogelijk is op varkensbedrijven door zichtstallen. De zichtstal van Ten Kate is een aanwinst voor de gemeente De Wolden.”

Ook directeur van Rabobank Zuidwest-Drenthe Hans van der Werff gaf aan dat transparantie een belangrijke voorwaarde voor produceren is geworden in de agrarische sector.

Ben je nieuwsgierig geworden, kom dan ook eens een kijkje nemen. In de zichtruimte hangt informatie over het bedrijf en wat er te zien is. Kom ook kijken en ontdek de varkenshouderij! Op 15 september doet boerderij Ten Kate mee aan het Weekend van het Varken. Boer Henkjan en boerin Brenda zullen dan aanwezig zijn om jullie vragen te beantwoorden.

Niet alle varkens worden in Nederland op dezelfde manier gehouden. Op het bedrijf bij de familie Ten Kate wordt één manier van varkens houden getoond. Andere huisvestingssystemen zijn te zien op andere zichtbedrijven. Mocht je meer willen weten? Kijk dan op www.stapindestal.nl

Kom ook varkens kijken bij Boerderij Ten Kate

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Veehouderij tegen kanker haalt 1,2 miljoen op voor Alpe d’HuZes / KWF

7 Juni heeft BIG Challenge met zo’n 180 fietsers... Lees verder

Wat zijn megastallen?

Schaalvergroting is een ontwikkeling die jarenlang... Lees verder

Geen varkens knuffelen, wel varkens kijken op 20 locaties

In Nederland zijn 20 varkens zichtstallen waar iedereen... Lees verder

Gezondheid en welzijn van het varken

Eén van de belangrijkste aspecten voor een goed welzijn... Lees verder

Varken geluid

Varkens praten met elkaar door tientallen verschillende... Lees verder

©2018 Over Varkens