Moderne megastallen versus kleine varkenshouderijen

Als varkenshouder wil je het beste voor dier en mens. Door de eisen van de overheid en het graag willen behouden van je inkomen is het vaak nodig om te groeien. De varkenshouderij wordt groter, maar hoe staat de varkensboer hier tegenover? Lees de blog van varkenshouder Willem van den Akker.

Biggen in een varkenshouderij

Varkenshouder zijn is een leuk en enerverend bestaan, je moet zo'n beetje van alle markten thuis zijn. Je bent ondernemer, want je neemt zelf de meeste beslissingen en draagt risico, je bent dierverzorger en vaak nog een beetje monteur en bouwvakker. Maar dikwijls is het ook een beetje een eenzaam bestaan. Heel veel varkensbedrijven zijn gezinsbedrijven en veelal eenmansbedrijven. Als boer ben je er mee opgegroeid en moet je voor veel dingen toch wel even de stal uit. 

Varkensboer met personeel

Dit gaat veranderen als het bedrijf wat groeit en er personeel moet komen. Personeelsleden vinden het lang niet altijd leuk om de hele dag alleen in de varkensstal te werken. Als een boer slechts één persoon in dienst heeft is het vaak ook niet de moeite om daar van alles voor in te richten. Dit verandert weer als er meer mensen komen te werken. Er wordt een kantine ingericht met omkleedruimtes en douches en dergelijke. En, de mensen hebben collega's, er kan wat overleg plaats vinden en men heeft wat gelijkgestemden om zich heen, al is het maar om wat te klagen over de baas.

Het personeel heeft ook de gelegenheid om zich te specialiseren en werk te doen wat hen past. Men ziet ook vaak dat dit de resultaten ten goede komt. Als de veehouder het varkensbedrijf goed leidt zie je dat het aan alle kanten iets beter gaat.

Groei en gezelligheid

Maar dit betekent wel een behoorlijke groei van het bedrijf. Om een clubje van 4 á 5 mensen het werk te kunnen bieden, wat toch nodig is om het een beetje gezellig te maken, moet men toch zo'n 1200 á 2000 zeugen hebben. En dat wordt door veel mensen als een megastal gezien. Zelf heb ik met 450 zeugen een gemiddeld bedrijf qua grootte. Zie deze jaarcijfers.

Moderne megastallen beter dierwelzijn

Het is natuurlijk ook groot, maar komt toch vaak in de plaats van meerdere kleine bedrijven en doorgaans met betere omstandigheden voor mens en dier. De betere omstandigheden voor de mens blijkt uit voorgaande, voor het dier is de winst dat moderne bedrijven veel meer investeren in nieuwe gebouwen die aan de eisen voldoen qua dierwelzijn en diergezondheid.

Het is goed dat, vooral grote bedrijven, kritisch gevolgd worden, maar ik vind dat veel te vaak deze megastallen in een negatief daglicht gesteld worden, terwijl daar objectief bekeken geen enkele aanleiding toe is.

Lees ook: Wat zijn megastallen?Lees ook dit artikel

Bruin wild zwijn is veranderd in roze varken

Het wilde zwijn ziet er met zijn bruine vacht heel anders uit dan het roze varken dat wij in Nederland kennen. Terwijl de roze varkens nakomelingen zijn van het wilde zwijn dat in de bossen leeft. ...

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Hoera, de zeug is zwanger!

In Nederland zijn verschillende soorten varkenshouderijen.... Lees verder

Biogas verwarmt varkensstallen

Mest is een waardevolle energiebron. Bij het vergisten... Lees verder

Op zoek naar het verhaal achter het vlees in de supermarkt

Als stadsmens word je bedolven onder prachtige marketingverhalen,... Lees verder

Varkens fokken met rapper Kempi

Kempi gaat op bezoek bij een varkensboer en ontdekt hoe... Lees verder

Mogen Wij Wat Vragen Boer

Op zondag 23 september vindt de tweede editie plaats... Lees verder

©2018 Over Varkens