Varkensboer leert varkens om naar de wc te gaan

Op 22 maart hield de familie Roes een open dag in hun nieuwe duurzame en diervriendelijke vleesvarkensstal in Groenlo. Bijzonder zijn de speciale varkens-toiletten. Varkensboer Bjorn Roes gaat zijn dieren leren om daar hun behoeftes op te doen zodat er veel minder ammoniak vrij komt.

Varkens toilet in een varkenshouderij

Varkens-toilet zorgt voor gezond klimaat en voorkomt uitstoot van ammoniak

Een varken is een zindelijk dier. Geef het dier een toilet en het zal daar keurig zijn behoefte op doen. In de nieuwe vleesvarkensstal van de familie Roes zijn toiletten voor varkens een belangrijke innovatie die ervoor zorgt dat er veel minder ammoniak vrij komt in de stal. Dit is gezonder voor de varkenshouder, de vleesvarkens en veel minder belastend voor de omgeving en het milieu. De hokken voor de dieren zijn speciaal ontworpen en bestaan voor 80% uit dichte comfortabele vloeren wat fijner is voor de varkens. Het voorste gedeelte van de vloeren is verwarmd. Daar kunnen de varkens lekker relaxen. Een klein deel van de vloer is voorzien van mestspeten waar de varkens straks hun behoefte op moeten doen.

Hoe werkt een varkens-toilet?

Het varkens-toilet werkt hetzelfde als het toilet in een vliegtuig. Het is zo ontwikkeld dat de mest gemakkelijk door het rooster valt en snel via een riolering naar een afgesloten mestopslag afgezogen wordt. Zo wordt voorkomen dat de ammoniak in de varkensstal en de omgeving terecht komt.

Varkens toilet | varkens wc 

Speciaal licht en varkensspeelgoed maken varkens relaxter

Naast de varkenstoiletten heeft de vleesvarkensstal ook speciale LED-verlichting voor de dieren. Deze verlichting is niet alleen energiezuinig maar geeft ook aangenaam helder licht waardoor varkens zich meer ontspannen. De Welstand varkensstal van de familie Roes is uitgerust met speciaal varkensspeelgoed om het de dieren echt naar hun zin te maken. In de stallen heerst ’s zomers en ’s winters een aangename temperatuur voor de dieren. Op de warmste dagen van het jaar worden de varkens zelfs regelmatig lekker verfrist via een speciale nevelinstallatie.

Open dag varkenshouderij

Tijdens de open dag bij de familie Roes was op 22 maart iedereen welkom. De open dag was aan de Tichelovenweg 1 in Groenlo. Vanwege de strenge hygiëne-eisen in de veehouderij waren er nog geen varkens aanwezig.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met VarkensVandaagLees ook dit artikel

Bruin wild zwijn is veranderd in roze varken

Het wilde zwijn ziet er met zijn bruine vacht heel anders uit dan het roze varken dat wij in Nederland kennen. Terwijl de roze varkens nakomelingen zijn van het wilde zwijn dat in de bossen leeft. ...

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Hoera, de zeug is zwanger!

In Nederland zijn verschillende soorten varkenshouderijen.... Lees verder

Wat zijn megastallen?

Schaalvergroting is een ontwikkeling die jarenlang... Lees verder

BIG Challenge 2012 is van start!

Op 3 juni is de Alpe d'Huzes 2012 geopend in een bomvol... Lees verder

Meat your Own is benieuwd naar jouw ideeën over de vleesindustrie

Wil jij niet alleen maar afnemer van vlees zijn maar... Lees verder

Varkensstal van de toekomst

De familie Oosterlaken in Beers heeft een gloednieuwe... Lees verder

©2018 Over Varkens