Weten waar varkensvlees vandaan komt

Weten waar varkensvlees vandaan komtOpgegroeid op de boerderij en nu als boerin/docent HAS hogeschool kom ik er steeds vaker achter dat ik bevoorrecht ben. Ik leef in het buitengebied, mijn kinderen kunnen op ons erf buiten spelen. Het allerliefste rijden ze alle drie de hele dag met de traptractors rond. In de zomer kunnen we lekker buiten zitten, verse groenten uit eigen tuin eten en vlees consumeren van onze eigen dieren. Of van een dier uit de buurt. Dus ik weet waar mijn vlees vandaan komt. Dat dit bij een consument niet zo is, heb ik me pas een jaar terug beseft.

Vorig jaar hadden we op HAS hogeschool een leuk evenement met Bernard en Marie. Twee varkens die door een collega zijn grootgebracht voor een onderwijsmodule. Het einde van Bernard en Marie was natuurlijk niet zo rooskleurig voor de twee varkens zelf maar voor ons was het zeer smakelijk en leerzaam. Super leuke activiteiten hebben we meegemaakt omtrent Bernard en Marie: een ludieke vleesveiling en zelfgemaakte producten van Bernard en Marie door onze jonge vleestechnologen. Bernard en Marie kwamen zelfs terug in ons kerstpakket. Bovendien hebben we met ‘Bernard/Marie & het KetenFestijn’ de 'Boer2Burger-award' 2014 gewonnen. Zie ook https://www.facebook.com/Ketenfestijn.

Weten waar varkensvlees vandaan komt

De belangrijkste conclusie, die ikzelf heb getrokken na het project met Bernard en Marie, is dat het helemaal niet voor iedereen duidelijk is waar zijn vlees vandaan komt. Maar ook dat we zelfs binnen onze eigen school eens verder in de keten moeten kijken of juist terug moeten kijken in de keten. Keten-denken moet aan bod komen, de dier-  en veehouderijstudenten, die bijdragen aan het produceren van vlees, moeten in contact komen met de vleestechnologen en de fooddesigners die het vlees verwerken tot smakelijke producten en het dan in de markt zetten. Als varkenshouder leveren we goede varkens aan het slachthuis en daar doen we veel moeite voor. Dit doen we met passie, het varken verzorgen we elke dag, maar wat er daarna met ons mooie stukje vlees gebeurt daar bemoeien we ons eigenlijk nooit mee. Dat is toch gek!

Weten waar varkensvlees vandaan komt

Om terug te komen bij mezelf: ik heb ontdekt dat de consument naar de supermarkt of slager gaat voor een lekker stukje vlees. Op  basis van prijs, kwaliteit en bereidingstijd maken ze dan een keuze voor een stukje smakelijk vlees. Voor ons gezin gaat dit iets anders: ik loop naar de vriezer en kies  dan wat ik zal bereiden. Maar ik kies vooral op basis van wat er nog allemaal is. Ik heb dus daadwerkelijk alles in mijn vriezer wat afkomstig is van een varken of rund. Dus soms eten we varkenshaasje, spek, karbonade of worst. En we eten natuurlijk vaker worst dan varkenshaasje, maar dat is niet op basis van de prijs zoals dat bij vele consumenten zal zijn, maar op basis van beschikbaarheid, want er zit namelijk minder varkenshaas aan een varken dan gehakt of worst! Dus ik maak alles klaar van een varken, kan ik nog iemand blij maken met een varkenstong? Dit is niet mijn favoriet.Lees ook dit artikel

Begrippen in de varkenshouderij

In de veehouderij worden door varkenshouders veel namen gebruikt die voor veel mensen niet bekend zijn. Hier staan de meest belangrijke begrippen uitgelegd.

Zeug
Dit i ...

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Alpe d'HuZes: Varkenshouder Michiel gaat met kippenvel de berg op

Varkenshouder Michiel Nooijen fietst op 7 juni zes... Lees verder

Biggen knuffelen bij start Vallei boert Bewust

Op 20 april ging Vallei boert Bewust van start. Binnen... Lees verder

Het geheim van de beren

In een zeugenhouderij worden vaak mannetjes varkens... Lees verder

Lang bewaarde geheimen over de varkenshouderij

Wist u dat varkens de reststromen van de humane voedingsbranche... Lees verder

Varken geluid

Varkens praten met elkaar door tientallen verschillende... Lees verder

links Varkensvlees

©2018 Over Varkens