Weten waar varkensvlees vandaan komt (2)

Weten waar varkensvlees vandaan komt (2)Zoals in mijn vorige verhaal te lezen is, ben ik verbaasd over het feit dat sommige mensen niet weten waar het vlees dat op tafel staat vandaan komt. Ook in 2014 hebben we voor een project binnen de HAS hogeschool twee HAS varkens groot gebracht. De opdracht die de studenten kregen was heel simpel; hier heb je twee hele levende varkens, zorg dat het hele varken verwerkt wordt. De projectgroep bestond uit een combinatie van dier- en veehouderij en food-design studenten. Iedere student met zijn eigen focus.

 

Deze keer waren de twee varkens, Trekkie en Treesje, ondergebracht bij mijn buurvrouw. Zodoende kon ik onze HAS varkens regelmatig bezoeken en voorzien van lekkere appels en walnoten. Deze appels en walnoten waren vooral door de studenten en personeelsleden van de HAS Hogeschool verzameld. Dit keer ging de groep studenten aan de gang met een facebook pagina waarop de avonturen van Trekkie en Treesje te volgen waren. https://www.facebook.com/trekkietreesje.

De naam Trekkie en Treesje slaat op het systeem van Track and Trace, waarmee je bijvoorbeeld ook je postpakketje kunt volgen. In de voedselindustrie is er ook zo’n systeem. In de herfstvakantie hebben we Trekkie en Treesje uitgezwaaid naar het slachthuis. En een dag later zijn de studenten, een slager en ik begonnen met het verwerken van het vlees. De studenten hadden nog nooit zoveel vlees bij elkaar gezien en het was nog een hele uitdaging om alles van het varken te verwerken en niets te moeten weggooien.

Zo hebben we een groot deel van het verse vlees verwerkt in gourmetschotels. Een ander deel is verwerkt tot hammen en moest de pekel in om daarna twee weken later gerookt te worden, daarna moesten de hammen in de droogkamer van de HAS drogen, (zie foto). Het laatste deel van het varken is ingevroren en werd tegen de kerst verwerkt tot leverpastei, droge worstjes, soep en knabbelspekjes. Zelfs de oren hebben de studenten gedroogd en zijn zo een lekker hapje voor de hond geworden. Dus ongeveer alles van het varkens is verwerkt, alleen een paar afgekookte botten zullen overblijven.

 

Weten waar varkensvlees vandaan komt (2)

Eind december was de kerstmarkt op de HAS Hogeschool. De studenten stonden met de producten van Trekkie en Treesje op de kerstmarkt. Zo hadden ze goed nagedacht over de presentatie, want het oog wil ook wat en natuurlijk valt er van alles te proeven. Ze maakten een mooie bak met daarin knabbelspekjes, de klanten mochten zelf spekjes scheppen en daarna lekkere kruiden uitkiezen en dan natuurlijk flink betalen. Verschillende zintuigen werden hierbij geprikkeld, voelen, ruiken, proeven en zien.

Weten jullie waar de knabbelspekjes van gemaakt worden? Die worden gemaakt van vetspek met de huid van het varken eraan. Je snijdt de spek in stukjes en frituurt het dan en dan heb je heerlijke knapperig knabbelspek! Zo maak je van iets met weinig waarde een heerlijk product. Dat is iets wat wij als varkensboeren meer zouden moeten doen. Ons product net een extra twist geven en dan kunnen we betere prijs vragen voor onze varkens. Dit doen we natuurlijk al door aan bepaalde concepten mee te doen. Zo hebben we het milieukeurmerk. Hiermee geven we aan dat we duurzame varkens produceren. En daarvoor krijgen we enkele centen per kilogram vlees meer uitbetaald.

Terug naar de HAS varkens. Het mooie van dit jaar is dat we een food packaging student en een student food design erbij hebben. De packaging student kan heel goed werken met verpakkingen en opeens kun je het product voor een meerprijs verkopen omdat het mooi verpakt is. En de fooddesign studente die kan net een andere twist aan het product geven waardoor het speciaal wordt. Zij vond het vooral leuk om bezig te zijn met de sensoriek, denk hierbij aan geur, textuur en looks van een product. Heel grappig vind ik dit allemaal, als varkenshouder houd ik me bezig met de levende varkens die naar het slachthuis gaan en deze studenten kunnen zich bezig houden met de stappen die met het vlees gebeuren in de keuken en de verkoop.

De conclusie van mijn verhaal is dat als het varken ons bedrijf verlaat, er nog een hele weg te gaan is voordat het vlees op je bord terecht komt. Het varken is door de boer goed verzorgd, gaat naar het slachthuis en wordt daar geslacht. In het slachthuis wordt zo’n varken dan in delen gesneden en die verschillende delen van het varken gaan dan elk weer een eigen weg. Om uiteindelijk in het verse vleesschap van de supermarkt te komen, of verwerkt te worden tot andere producten, denk aan rookworsten, soepen, boterhamworst of snoepjes. En een ander deel wordt ge-exporteerd. Een hele keten is ermee gemoeid. En je moet eens bedenken hoeveel mensen aan ons varkensvlees werken. Ten eerste de boer, maar denk ook aan de veevoederindustrie, dierenartsen, transportindustrie, verwerkingsindustrie, fabrieken, enz. En vervolgens supermarkten, restaurants, slagers, enz. Kortom er moet heel wat gebeuren voordat je een klein stukje vlees op je bord hebt liggen. Maar al bij al hebben de twee HAS varken ook dit jaar gezorgd voor een extra twist binnen ons schoolgebouw. Het allerleukste is dat er ruim 700 euro winst is gemaakt wat naar Big Challenge gaat! Dat is ruim 350 euro winst per varken!

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

5 vragen over voeding

Varkens eten bijna alles. Van granen tot reststromen... Lees verder

Meat your Own is benieuwd naar jouw ideeën over de vleesindustrie

Wil jij niet alleen maar afnemer van vlees zijn maar... Lees verder

Kom ook varkens kijken bij Boerderij Ten Kate

Op 14 juni is in Veeningen de eerste zichtstal op... Lees verder

Varkenshouders reageren op graffiti-actie Varkens in Nood

Dierenactivisten van Varkens in Nood brachten de afgelopen... Lees verder

Mijn eerste Alpe d’HuZes voor BIG Challenge

Dit jaar fietste ik voor het eerst mee met Big Challenge,... Lees verder

links Varkensvlees

©2017 Over Varkens