Worst maken kan iedereen

Pas geleden heb ik eens een middag wat anders gedaan. Ik was nieuwsgierig naar het volgende: hoe maak ik worst? Ik had al eens rondgesnuffeld op internet, maar ik wilde het een keertje zelf doen. Dus schreef ik me in voor een Worst Workshop en worst maken, dat viel nog niet mee.

Worst van varkensvlees

Varkensdarmen in worsten

De workshop begon met een intro over recepten, materialen, vlees, kruiden en toen was het zo ver: handen wassen, schort voor, recept erbij en beginnen maar. Varkensvlees afwegen, snijden en door de gehaktmolen. Kruiden zorgvuldig selecteren en afwegen, het geheel goed mengen zodat er zo min mogelijk lucht in zit en toen het moment waar ik persoonlijk naar uitkeek: de darmen en het vullen. Wist u dat er voornamelijk varkensdarmen worden gebruikt voor het maken van worst? De dunne varkensdarmen worden gebruikt voor de omhulling van verse worsten, rookworsten en droge worsten. Deze darmen zijn sterk en toch goed luchtdoorlatend voor bijvoorbeeld droogworst. Bovendien zijn ze smaakneutraal en dat is bij worst belangrijk. De darmen zijn zelfs op en neer naar China geweest. Aangezien het in Nederland te duur is om dat te doen, gaan ze op transport naar China en komen ze vervolgens in pekel weer terug.

Mengsel van varkensvlees, kruiden en varkensdarmen

Twee meter lekkere worst

Eerst moesten we de darmen doorspoelen en vervolgens om het vulpijpje van de zogenaamde stopbus doen. Dit is een apparaat waar je het vleesmengsel indoet en het daarna in de darm perst. Het vraagt aardig wat behendigheid om dat te kunnen: niet te dik, niet te dun, geen lucht in de worst. Het lijkt in ieder geval gemakkelijker dan dat het is. Maar, het is me gelukt! Een kleine twee meter worst lag er in mijn schaal en tot slot was er natuurlijk de proeverij. Stukjes verse worst gingen in de pan en onder het genot van lekker brood smulden we van de heerlijke lekkernij.

 

Voor vlees is vakmanschap nodig

De worst komt er dus niet vanzelf en het vlees komt ook niet vanzelf. Daar is vakmanschap, zorg en liefde voor nodig. In de Nederlandse varkenshouderij wordt elke dag door heel veel mensen met veel liefde en vakmanschap gewerkt. Of het nu gaat om biggen of om (uiteindelijk) het vleesvarken. In Nederland staan we voor kwaliteit en dat begint letterlijk bij het begin van de natuur. Met zorg wordt een varken zwanger, met zorg worden de biggen geboren, met zorg worden ze groot gebracht en uiteindelijk gaat het dier met zorg naar de varkensslachterij.

Zorg voor een hoge voedselkwaliteit

Ook in de varkensslachterij gaat de zorg verder, want het hele proces moet zorgvuldig gebeuren om zo te garanderen dat het verse vlees, de borrelhapjes en het broodbeleg, van goede kwaliteit zijn en dat het met veel smaak en genot kan worden opgegeten.
Om aan de hoge voedselkwaliteit te voldoen kennen we in Nederland heel veel richtlijnen, wetten en controles waar we vanaf het begin (het insemineren van de zeug) tot het vlees op uw bord aan moeten voldoen. Het begin van voedsel lijkt soms makkelijker om erover te praten, dan het werkelijk te maken en daarom is het ook goed dat voor ieder vak een specialist is.

En de worst? Die is smakelijk opgegaan met een woordje van dank aan onze gastheer. Het varken heeft een zorgzame tijd bij de varkensboer gehad en dat was te proeven in de worst.

Het is mij nu wel duidelijk: worst maken kan iedereen, maar voordat je zover bent.. daar hebben we toch wel de zorg van de Nederlandse varkenshouders en de vleesindustrie bij nodig.Lees ook dit artikel

Waar komt varkensvlees vandaan?

Varkensvlees komt van dieren die leven op een boerderij. Deze varkens worden speciaal gefokt zodat ze na een tijdje geslacht kunnen worden zodat mensen het vlees kunnen eten. Maar voordat het stukj ...

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Zo lui als een varken

Mijn ervaringen met groepshuisvesting Groepshuisvesting... Lees verder

Zijn varkens groen?

Varkens zijn niet groen van kleur, ze zijn meestal... Lees verder

Gezinnen ontdekken varkenshouderij tijdens het Weekend van het Varken

Het Weekend van het Varken op 8 en 9 september heeft... Lees verder

Varkens houden in Nederland, ervaar het zelf

Op zoek naar informatie over het varken? Of wil je... Lees verder

De passie van varkenshouder Eric van Zutphen

Varkenshouder Eric van Zutphen vindt het varken een... Lees verder

links Varkensvlees

©2018 Over Varkens