De gezondheid van de dieren is een van de belangrijkste aandachtspunten van iedere varkenshouder. Gezonde varkens hebben een goede eetlust. Dat is goed voor de groei van de vleesvarkens, de vruchtbaarheid van de zeugen en het werkplezier van de varkenshouder. 

Varkensarts is steeds vaker kwaliteitsadviseur

Varkensarts is steeds vaker kwaliteitsadviseurEen varkensarts is er voor zieke varkens, wordt vaak gedacht. Dat was vroeger inderdaad zo, maar tegenwoordig houdt de varkensarts zich vooral bezig met gezonde dieren. Preventie van ziektes: daar draait het om. Varkensarts Rick Janssen van de Varkenspraktijk legt uit wat die focus op preventie precies inhoudt voor een varkenshouder. 

Lees meer...

5 vragen over voeding

Varkens eten bijna alles. Van granen tot reststromen uit de levensmiddelenindustrie: ze werken het graag weg. Aandacht voor de voeding van varkens is belangrijk: een uitgebalanceerd dieet houdt de varkens vitaal en gezond. Hoe varkens gevoederd worden, en waarop wordt gelet bij het samenstellen van hun menu, daar weet Peter Scheres, productmanager Varkens bij voerleverancier Boerenbond Deurne, meer van.

5 vragen over voeding

Lees meer...

Hygiëne in varkenshouderijen

Varkenshouderijen in Nederland vinden het zeer belangrijk dat hun stallen schoon zijn zodat bacteriën gedood worden en ziektekiemen geen kans hebben. Er wordt dan ook vaak en grondig schoongemaakt. Dit doen varkenshouders als een afdeling van een varkensstal leeg is en de volgende groep varkens eraan komt. Bekijk het filmpje.

Lees meer...

Hoe ontwikkelt een biggetje weerstand tegen ziekten?

Als een biggetje geboren wordt heeft het nog geen weerstand tegen verschillende ziekten. De eerste weerstand wordt met de eerste melk (biest) van het moedervarken, de zeug, opgenomen. Via deze eerste melk, waarin veel weerstandseiwitten zitten krijgt het biggetje de eerste ziekteweerstand mee, dit noemen we passieve weerstand (moederweerstand).

Biggetjes bij de zeug

Lees meer...

Antibiotica gebruik bij varkens met 60% gedaald

Het antibioticagebruik in de varkenshouderij in Nederland is met 60% gedaald tussen 2009 en de eerste helft van 2012. Daarmee zijn varkenshouders koplopers binnen de veehouderij. Daar bedroeg de reductie gemiddeld 51%. De ministeries wilden het antibioticagebruik in de veehouderij tussen 2009 en 2013 halveren. Die doelstelling is nu al ruimschoots gehaald. Volgens de Nederlandse Vakbond voor Varkenshouders is de daling een fantastische prestatie, maar is het streven om het gebruik van antibiotica zo ver te verlagen dat het alleen gebruikt wordt bij acuut zieke dieren.

big

Lees meer...

Varken als huisdier

Wij komen als dierenarts regelmatig problemen tegen bij varkens die als huisdier gehouden worden. Want elk varken kan een ziekte krijgen, ook als u er maar één heeft. Eén van de problemen die bij 'huisdier varkens' voorkomt is dat de kwaliteit van de klauwen nogal eens te wensen overlaat. Dit zien we vooral bij de hangbuikzwijnen.

Big

Lees meer...

Gezondheid en welzijn van het varken

Eén van de belangrijkste aspecten voor een goed welzijn van een dier is te zorgen dat het dier gezond is. Gezondheid is een eerste voorwaarde voor het welbevinden, dit geldt voor alle diersoorten dus ook voor het varken. Met diergezondheid zijn varkenshouders intensief bezig. Als een varken gezond is zit het lekker in zijn vel en produceert het optimaal, winst voor de boer en goed voor het varken dus.
Gezondheid en welzijn van varkens

Lees meer...

Frisse lucht in de varkensstal

Als je langs een varkenshouderij rijdt zie je soms ramen en soms niet. Maar je ziet nooit een raam openstaan. Krijgen varkens dan geen frisse lucht? Het antwoord is jawel, maar daar hebben boeren iets veel beters voor dan ramen.

Varkensstal met ramen

Lees meer...

Alles wat u ooit wilde weten over varkensmelk

In de supermarkt is alleen maar melk van koeien en soms geitenmelk te koop. Varkensmelk zien we eigenlijk nooit. Bestaat dit en worden varkens ook gemolken? Lees hier alles over varkensmelk en over biggetjes die ieder hun eigen speen hebben.

Biggetjes drinken melk bij de zeug

Lees meer...

Hoe schoon is een varkensbedrijf?

Hygiëne is in een varkensstal heel belangrijk. Het is belangrijk voor de varkens, de varkensboer en voor bezoekers die op het bedrijf komen. Ook in een stal is voorkomen beter dan genezen! Lees hier wat een varkensboer allemaal doet om een schoon bedrijf te houden zodat ziektes worden voorkomen.

Een varkenshouder reinigt een varkensbedrijf

Lees meer...

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Biggen racen tegen kanker

Op 20 april vond in Montfoort de jaarlijkse Lentemarkt... Lees verder

Zo lui als een varken

Mijn ervaringen met groepshuisvesting Groepshuisvesting... Lees verder

De passie van varkenshouder Eric van Zutphen

Varkenshouder Eric van Zutphen vindt het varken een... Lees verder

Varkensvlees duurder door beter dierenwelzijn

In 2013 mogen zeugen niet meer in een ligbox staan.... Lees verder

Varkens recyclen weggegooid voedsel - Wat eten varkens?

Nederlandse voedselfabrieken en supermarkten gooien... Lees verder

links Voer en gezondheid

©2018 Over Varkens