De veearts en de gezondheid van varkens

Hoe maakt de veearts varkens weer gezond? Of beter nog hoe voorkomen we dat varkens ziek worden? Preventieve diergeneeskunde, dus het voorkomen van ziektes, is erg belangrijk. Op regelmatige basis nemen we bloedmonsters van meerdere dieren van verschillende leeftijden op onze bedrijven. Deze bloedmonsters laten we onderzoeken (veelal in ons eigen laboratorium) op de meest voorkomende dierziekten, om zo in beeld te brengen of er een ziekte aanwezig is op deze varkenshouderijen. Aan de hand van deze uitslagen stellen we een plan van aanpak op, om de diergezondheid van de varkens zo hoog mogelijk te houden.

De veearts en de gezondheid van varkens

Bloedonderzoek, secties en mestmonsters afnemen

Helaas kunnen we als veearts niet altijd voorkomen dat er dieren toch ziek worden. Op dat moment stellen we alles in het werk om er achter te komen wat de problemen veroorzaakt, dit noemen we het stellen van de juiste diagnose. Vanuit onze ervaring weten we vaak wel in welke richting we moeten gaan zoeken. Door middel van "gericht" bloedonderzoek, secties (dieren welke helaas gestorven zijn, gaan we helemaal bekijken tot aan de organen toe), mestmonsters, etc. gaan we achterhalen wat de veroorzaker van de problemen is.

Als we weten wat deze veroorzaker is, moeten we een plan van aanpak opstellen om te voorkomen dat dit in de toekomst nog voorkomt. Dit zal vaak gebeuren door middel van vaccinaties, aanpassen van het klimaat of verandering van het management op de veehouderijen.

Verantwoordelijk antibioticagebruik veehouderij

Voorkomen lukt echter niet altijd en daarom moeten we af en toe gebruik maken van antibiotica om de varkens beter te maken. Dit doen wij en onze varkenshouders op een erg verantwoordelijke manier. Op regelmatige basis kijken we of de gebruikte antibiotica nog goed werken tegen de ziektekiemen waar ze tegen ingezet worden. Dit doen we door het maken van een antibiogram (of gevoeligheidsbepaling). Hiervoor gaan we in het laboratorium een testje doen waarbij we de gevonden ziektekiem op een voedingsbodem laten groeien, waarna gekeken wordt of deze kiem goed afgedood wordt door de gebruikte antibiotica. Dit doen we om antibioticaresistentie te voorkomen, om nu en in de toekomst zowel mens als dier op een verantwoorde manier beter te kunnen maken.

Al met al is het een mooie uitdaging om onze dieren zo gezond mogelijk te kunnen houden, maar deze uitdaging gaan wij graag aan!

Jozef Kwinten
Veearts bij Varkens GezondheidsTeam ZuidLees ook dit artikel

Bruin wild zwijn is veranderd in roze varken

Het wilde zwijn ziet er met zijn bruine vacht heel anders uit dan het roze varken dat wij in Nederland kennen. Terwijl de roze varkens nakomelingen zijn van het wilde zwijn dat in de bossen leeft. ...

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Moderne megastallen versus kleine varkenshouderijen

Als varkenshouder wil je het beste voor dier en mens.... Lees verder

Nederlandse veehouders fietsen voor onderzoek tegen kanker

Teller passeert 1 miljoen euro ruim voor aanvang... Lees verder

Meat your Own is benieuwd naar jouw ideeën over de vleesindustrie

Wil jij niet alleen maar afnemer van vlees zijn maar... Lees verder

Varkensboer leert varkens om naar de wc te gaan

Op 22 maart hield de familie Roes een open dag in hun... Lees verder

Hoe worden varkens zwanger gemaakt?

"En het ergste vind ik nog dat ze geen seks mogen hebben"... Lees verder

links Voer en gezondheid

©2018 Over Varkens