Frisse lucht in de varkensstal

Als je langs een varkenshouderij rijdt zie je soms ramen en soms niet. Maar je ziet nooit een raam openstaan. Krijgen varkens dan geen frisse lucht? Het antwoord is jawel, maar daar hebben boeren iets veel beters voor dan ramen.

Varkensstal met ramen

Meestal hebben varkensstallen aan de buitenkant wel ramen zitten, maar deze kunnen niet open net zoals bij huizen. Waarom zet een varkensboer het raam niet gewoon open? Dat komt omdat het klimaat in een stal goed geregeld moet worden. Het is niet de bedoeling dat de lucht alleen maar in een bepaalde ruimte komt (en niet in de andere afdelingen van de stal) of dat het tocht.

24 uur per dag schone lucht door ventilatoren

Daarom zijn er een heleboel verschillende installaties die zorgen dat ieder varken frisse lucht krijgt. Zo zijn er ventilatoren die boven het plafond zitten en die de lucht van buiten zuigen en naar binnen blazen. Op die manier komt de schone lucht in elk hok of afdeling terecht. De lucht moet vervolgens weer weggeblazen worden om plaats te maken voor nieuwe frisse lucht. Daarom zit er aan het einde van de varkensstal een zuigsysteem die de gebruikte lucht afzuigt. De ventilatoren zorgen dus dat de hele stal 24 uur per dag gevuld is met frisse lucht voor de varkens.

Luchtwasser varkenshouderij

Er zijn ook varkensbedrijven waar aan het eind van de stal een luchtwasser zit. Dit werkt als volgt: In het begin van de stal wordt lucht naar binnen geblazen die naar alle afdelingen gaat, uiteindelijk komt deze lucht aan bij het einde van de stal en wordt door een speciaal apparaat heen geblazen. In dit apparaat, de luchtwasser, zitten speciale filters die de lucht zuiveren en de uitstoot van ammoniak reduceren.

Warme lucht wordt duurzaam gebruikt

In de varkensstal is het lekker warm (21 graden) en varkens produceren ook veel warmte. Het is zonde om de warmte niet te benutten en daarom lopen er in sommige varkenshouderijen leidingen met water door de schachten. Door de warme lucht wordt het water opgewarmd en kunnen bijvoorbeeld de kraamhokken of het huis van de boer verwarmd worden.

Varkens leven in groepen bij elkaar

Vragen over deze technische ontwikkelingen in de varkenshouderij? Stel ze aan een varkensboer tijdens het Weekend van het Varken op 8 en 9 september of op 23 september in Tilburg tijdens Mogen wij wat vragen boer.Lees ook dit artikel

Bruin wild zwijn is veranderd in roze varken

Het wilde zwijn ziet er met zijn bruine vacht heel anders uit dan het roze varken dat wij in Nederland kennen. Terwijl de roze varkens nakomelingen zijn van het wilde zwijn dat in de bossen leeft. ...

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Alpe d'HuZes: Varkenshouder Michiel gaat met kippenvel de berg op

Varkenshouder Michiel Nooijen fietst op 7 juni zes... Lees verder

Varkens eten ook friet

Mensen houden varkens al zo’n 10.000 jaar. Belangrijkste... Lees verder


Varkens recyclen weggegooid voedsel - Wat eten varkens?

Nederlandse voedselfabrieken en supermarkten gooien... Lees verder

Vijf afdelingen in een varkenshouderij

Als een varkenshouderij zowel zeugen als vleesvarkens... Lees verder

links Voer en gezondheid

©2018 Over Varkens