Gezonde dieren door schoon water

Water is voor mens en dier heel belangrijk. Varkens op de boerderij groeien erg snel. Daar hebben ze veel schoon water voor nodig. Een big drinkt per dag 10% van zijn gewicht aan water. Doordat varkens direct met hun 'mond aan de kraan' drinken, kunnen er gemakkelijk voerresten, en dus ook bacteriën, tijdens het drinken in de waterleiding komen. Bacteriën kunnen zich gemakkelijk vermeerderen in de waterleiding, omdat het in een varkensstal altijd aangenaam warm is (20 tot 28 graden).

Een big drinkt water in een transportwagen

Waterverbruik varkens

Een biggetje van 10 kilo drinkt 1 liter water per dag en een zogenaamde gespeende big van 30 kilo drinkt 3 liter water per dag. Een vleesvarken van 120 kilo drinkt minder: 5 á 6 liter water per dag. De biggen en varkens drinken twee keer zoveel als de hoeveelheid voer die ze opeten. Per dag eet een varken 5% van zijn gewicht aan voer.

Hoe drinken biggetjes?

In de meeste varkensbedrijven krijgen biggen en varkens te drinken door een 'drinknippel'. Het biggetje bijt hieraan en krijgt dan te drinken. Bij sommige varkensbedrijven staan drinkbakjes, dan moet de big met zijn neus tegen een drinknippel aan duwen en krijgt dan water in de bak. Op grote, moderne varkensbedrijven wordt bijgehouden hoeveel liter water een groep varkens per dag drinkt. Als ze grote verschillen zien dan weten ze dat er iets niet goed gaat en dat varkens misschien ziek zijn.

Varkenshouders pompen zelf water omhoog

Een aantal varkensbedrijven heeft een bron, waarmee ze zelf water uit de grond halen en dat aan de varkens geven. Dit water wordt uiteraard onderzocht of het wel geschikt is voor de varkens. Eigenlijk is het altijd goed geschikt op een enkele uitzondering na. Dan wordt er of overgeschakeld op leidingwater of het wordt zodanig bewerkt dat het daarna wel geschikt is. Bijvoorbeeld met behulp van een ontijzeringsinstallatie wordt het teveel aan ijzer eruit gehaald. Water wat van zo'n grote diepte komt heeft vaak een hoge pH. Dat geeft op zichzelf niets. Varkens drinken het gewoon en krijgen er niets van. Maar bij een hoge pH kunnen bepaalde bacteriën zoals E.Coli en Salmonella heel gemakkelijk groeien. En dat ging al snel bij die aangename staltemperatuur. Dit is te voorkomen door het water aan te zuren. De pH blijft dan lager en genoemde bacteriën kunnen zich niet vermeerderen  en de varkens vinden fris zuur water heerlijk als ze er aan gewend zijn.

Ziektes die ontstaan door vies water

Als er veel ziektekiemen in het water ontstaan kunnen varkens ziek worden. Daarvoor wordt de veearts ingeschakeld om uit te zoeken waar het probleem speelt en hoe ze de varkens beter kunnen maken. Een big kan 'streptococcen' krijgen van water waar deze kiemen in zitten. Streptococcen is een hersenvliesontsteking. Ook kunnen gespeende biggen E.Coli krijgen, dit is een ernstige vorm van diaree. Tot slot kunnen varkens Salmonella krijgen, dit is een voedselvergiftiging waardoor varkens hoge koorts krijgen, diaree en ze kunnen er aan dood gaan als de varkenshouder er niet op tijd bij is. Varkensboeren doen er dan ook alles aan om de diergezondheid van varkens te behouden.

Water wordt op vele manieren schoon gemaakt

Om zo min mogelijk risico op bacterie groei in de leiding te krijgen wordt zo'n drinkwatersysteem ook regelmatig schoon gemaakt met bijvoorbeeld waterstofperoxide. Eventueel aangekoekt vuil wordt zo los geweekt van de binnenkant van de leiding. Daarnaast is er een aantal bedrijven dat met succes een zeer lage hoeveelheid chloor toedient aan het water net zoals dat in een aantal gebieden in Nederland gebeurt met het drinkwater voor de mensen.

De laatste tijd zijn er enkele bedrijven die het gelukt is om het drinkwatersysteem schoon te houden door middel van probiotica en enzymen. Deze probiotica zoals die onder andere ook in Yakult zitten vreten als het ware de leiding aan de binnenkant schoon. Voordeel van deze vorm van schoonhouden is dat het een natuurlijke manier is en dat er geen chemische stoffen in het dier komen en dat de leiding zelf niet beschadigd wordt. Oudere systemen van onder andere gegalvaniseerd ijzer kunnen namelijk niet tegen zuur of waterstofperoxide en gaan dan lekken. Om zuur, waterstofperoxide, chloor of probiotica toe te dienen zijn er ingenieuze systemen die een afgepaste hoeveelheid per liter water toe kunnen voegen.

Varkensboeren doen alles voor gezonde dieren

Al met al wordt er door de varkenshouders veel gedaan om te zorgen voor gegarandeerd schoon drinkwater zodat de varkens hier niet ziek van worden en dat wij een gezond stukje vlees in de winkel kunnen kopen.Lees ook dit artikel

Bruin wild zwijn is veranderd in roze varken

Het wilde zwijn ziet er met zijn bruine vacht heel anders uit dan het roze varken dat wij in Nederland kennen. Terwijl de roze varkens nakomelingen zijn van het wilde zwijn dat in de bossen leeft. ...

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Nederlandse veehouders fietsen voor onderzoek tegen kanker

Teller passeert 1 miljoen euro ruim voor aanvang... Lees verder

Gezondheid en welzijn van het varken

Eén van de belangrijkste aspecten voor een goed welzijn... Lees verder

Gezinnen ontdekken varkenshouderij tijdens het Weekend van het Varken

Het Weekend van het Varken op 8 en 9 september heeft... Lees verder

Gezonde dieren door schoon water

Water is voor mens en dier heel belangrijk. Varkens... Lees verder

Waar lijken varkens op?

Varkens zijn bijzondere dieren. Ze lijken een beetje... Lees verder

links Voer en gezondheid

©2018 Over Varkens