Gezondheid en welzijn van het varken

Eén van de belangrijkste aspecten voor een goed welzijn van een dier is te zorgen dat het dier gezond is. Gezondheid is een eerste voorwaarde voor het welbevinden, dit geldt voor alle diersoorten dus ook voor het varken. Met diergezondheid zijn varkenshouders intensief bezig. Als een varken gezond is zit het lekker in zijn vel en produceert het optimaal, winst voor de boer en goed voor het varken dus.
Gezondheid en welzijn van varkens

Preventieve maatregelen

Kwam vroeger de veearts pas op de varkenshouderij als een varken ziek was, tegenwoordig zijn varkenshouders en de dierenarts veel meer preventief bezig. Sterker nog, behandeling van een ziek dier doen wij zelf, volgens instructies van de veearts uiteraard.
Door de grotere aantallen dieren op het bedrijf is het ook meer noodzakelijk om preventieve maatregelen te nemen. Hoe meer dieren hoe meer 'potentiële klanten' de ziektekiemen hebben en hoe groter de infectiebron wordt.

Vergelijking met steden

Wij mensen hebben dat zelf al lang geleden ervaren. In de middeleeuwen kwamen de grote steden in opmars, mensen zagen allerlei voordelen in het dichter bij elkaar gaan wonen. Een nadeel was echter het besmettingsrisico. We hebben toen ook grote uitbraken gekend van cholera, pest en zelfs malaria. Toen men later meer is gaan leren hoe ziekten zich verspreiden is iedereen veel aan hygiëne gaan doen. Er werd riolering aangelegd en de gemeenten bouwden slachthuizen waar men hygiënisch kon slachten. Tegenwoordig kan je stellen dat het leven in de stad bijna net zo gezond is als op het platteland.

Gezondheid van dieren verhoogd door afdelingen in een varkensbedrijf

Ook dit is voor ons een leerproces. Zo'n 30 jaar geleden kwam het 'all in all out' per afdeling in opmars. Varkenshouders bouwden in de stallen aparte afdelingen waar elke diergroep bij elkaar zit en geen contact heeft met de andere diergroepen. Afdelingen op een varkensbedrijf kunnen zijn: dekstal, drachtige zeugenstal, kraamstal, speenafdeling en de vleesvarkensstal. Deze afdelingen werden leeg gemaakt na het afleveren van de varkens. De afdeling werd dan helemaal schoongespoten voordat er nieuwe dieren in kwamen. Dit principe is nu standaard omdat het de gezondheid van dieren verhoogd.

Tegenwoordig wordt er ook erg gekeken naar het scheiden van leeftijdsgroepen van varkens. Het blijkt dat ziekten vaak in stand blijven doordat de oudere de jongere varkens besmetten (en andersom). Dus zorgen we er als varkenshouder voor dat we niet meer domweg met vuile kleren en allerlei materialen van de ene naar de andere diergroep sjouwen.

SPF bedrijven

Er zijn ook varkensbedrijven die nieuw opstarten en dieren aankopen met heel weinig ziektekiemen bij zich, SPF heet dat (hoge gezondheidsstatus). SPF staat voor Specific Pathogen Free oftewel vrij van specifieke ziektekiemen. Deze varkens zijn afkomstig van een bedrijf waar de varkens supergezond zijn en waar gebleken is dit vast te kunnen houden. Via bloedonderzoek wordt ook onderzocht welke ziektekiemen het dier bij zich draagt en welke niet.  Het heeft natuurlijk grote voordelen, zulke gezonde dieren. De uitdaging is om via preventieve maatregelen die hoge gezondheidsstatus vast te houden, zo moet iedere bezoeker die de varkensstal betreedt zich eerst douchen.

De kraamstal is leeg en schoon

Antibiotica als het niet anders kan

Vaccinaties helpen om de afweer van varkens te garanderen tegen sommige ziekten. Als het niet anders kan gebruiken we antibiotica om de varkens weer gezond te maken. Het niet gebruiken daarvan doet ook onrecht aan het dier maar er moet gewoon zorgvuldig mee omgegaan worden.

Door al deze leerprocessen boeken we met kleine, en soms ook grote stappen steeds vooruitgang en verbeteren we de gezondheid van mensen en dieren.Lees ook dit artikel

Begrippen in de varkenshouderij

In de veehouderij worden door varkenshouders veel namen gebruikt die voor veel mensen niet bekend zijn. Hier staan de meest belangrijke begrippen uitgelegd.

Zeug
Dit i ...

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Varkens fokken met rapper Kempi

Kempi gaat op bezoek bij een varkensboer en ontdekt hoe... Lees verder

Beter dierenwelzijn en meer ruimte voor varkens

Supermarkten, de varkenssector en de Dierenbescherming... Lees verder

Bruin wild zwijn is veranderd in roze varken

Het wilde zwijn ziet er met zijn bruine vacht heel... Lees verder

Hoera, de zeug is zwanger!

In Nederland zijn verschillende soorten varkenshouderijen.... Lees verder

Crowdsourcing project Meat your Own zoekt vleesliefhebbers

Consumenten die willen meedenken over de kwaliteit... Lees verder

links Voer en gezondheid

©2018 Over Varkens