Varkensarts is steeds vaker kwaliteitsadviseur

Varkensarts is steeds vaker kwaliteitsadviseurEen varkensarts is er voor zieke varkens, wordt vaak gedacht. Dat was vroeger inderdaad zo, maar tegenwoordig houdt de varkensarts zich vooral bezig met gezonde dieren. Preventie van ziektes: daar draait het om. Varkensarts Rick Janssen van de Varkenspraktijk legt uit wat die focus op preventie precies inhoudt voor een varkenshouder. 

Regelmatig op bezoek bij de varkenshouder
Een varkenshouderij wordt minimaal één keer in de vier weken bezocht door een varkensarts. Tijdens een bezoek kijkt de arts naar de gezondheid van de varkens, en naar de andere onderdelen van het bedrijf. Er wordt bijvoorbeeld gelet op het klimaat in de stal, de voeding, maar ook de omgeving, het management en het personeel.

Adviserende rol voor de arts
De arts leert door die regelmatige bezoeken een varkenshouderij goed kennen. Dat is nodig om passend advies te kunnen geven. Elke varkenshouder is uniek, bijvoorbeeld vanwege de ligging, het aantal varkens in de stal, of de varkens gezond zijn of niet, of de plek waar vrachtwagens laden en lossen. Kennis van het ene bedrijf kan wel gebruikt worden bij het adviseren van een ander bedrijf, maar het is niet zo dat één advies past bij elke varkenshouder.

Van uierontsteking tot mest opzuigen
Adviezen voor de varkenshouderijen kunnen over alles in en rondom het bedrijf gaan. De varkensarts gebruikt al zijn zintuigen bij het bezoek van een bedrijf: zien, ruiken, voelen en proeven. Hij kan bijvoorbeeld het advies geven de voeding iets aan te passen, als na proeven blijkt dat het te zout is. Zélf proeven, want in principe is het voer dat varkens krijgen ook eetbaar voor mensen. Of er wordt gekeken naar de plek waar vrachtwagens de mest opzuigen. Als daarbij lucht van het net daarvoor bezochte bedrijf uít de vrachtwagen ín de stal terecht komt, kunnen ziektekiemen verspreid worden: een reden om de inrichting van het bedrijf aan te passen.

Financiële haalbaarheid van advies
Bij elk advies wordt gekeken naar de economische situatie van het bedrijf. Ook op langere termijn moet een advies namelijk financieel haalbaar zijn, anders kan een veehouder er niet mee aan de slag. Een advies om bijvoorbeeld scheidingen aan te brengen tussen verschillende groepen varkens in de stallen is makkelijk gezegd, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Het is de taak van de arts om samen met de varkenshouder de beste oplossing te bedenken.

Focus op dierenwelzijn en volksgezondheid
De verschuiving van het beter maken van zieke dieren naar het gezond houden van een bedrijf is een ontwikkeling van de laatste 5 jaar. Dat komt deels door nieuwe wetten: antibiotica voor vee is bijvoorbeeld sterk aan banden gelegd. Er moet dus gezocht worden naar andere manieren om varkens weerbaar te maken en verspreiding van ziektes te beperken of te voorkomen. Die ontwikkeling heeft er onder andere voor gezorgd dat een varkensarts nu meer een ‘kwaliteitsmanager’ is.

Varkensarts is steeds vaker kwaliteitsadviseur

Varkenshouderijen aan kop
De verschuiving naar preventie is ook in andere vee-sectoren te zien, maar de varkenshouderijen lopen behoorlijk voorop. Het gebruik van antibiotica is bijvoorbeeld heel sterk teruggebracht. De varkensarts is daarbij mede verantwoordelijk voor voedselveiligheid (zoals het beperken van antibiotica-resistentie), volksgezondheid (voorkomen dat mensen ziek worden van varkens of het eten van varkensvlees) en het dierenwelzijn van de varkens in de stal en de omgang met de varkens.Lees ook dit artikel

De veearts en de gezondheid van varkens

Hoe maakt de veearts varkens weer gezond? Of beter nog hoe voorkomen we dat varkens ziek worden? Preventieve diergeneeskunde, dus het voorkomen van ziektes, is erg belangrijk. Op regelmatige basis ...

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Varkensvlees duurder door beter dierenwelzijn

In 2013 mogen zeugen niet meer in een ligbox staan.... Lees verder

Van pasgeboren naar gespeende biggen van 25 kilo

Als de biggen bij de zeug een paar dagen oud zijn beginnen... Lees verder

Gezondheid en welzijn van het varken

Eén van de belangrijkste aspecten voor een goed welzijn... Lees verder

Kleurplaten varken

Ben je op zoek naar een varken kleurplaat? Hier staan... Lees verder

Varkensarts is steeds vaker kwaliteitsadviseur

Een varkensarts is er voor zieke varkens, wordt vaak... Lees verder

links Voer en gezondheid

©2018 Over Varkens