Basisscholen bezoeken een varkenshouderij

Als varkenshouders willen wij graag iedereen laten zien wat er zoal gebeurt op een varkensbedrijf. We willen volwassenen en kinderen leren hoe voedsel geproduceerd wordt. Daarom hebben we een open dag georganiseerd voor basisscholen en dat was een groot succes! Kinderen stelden leuke vragen over de silo's, de strepen op de rug van varkens en natuurlijk over onze biggetjes.

Meisje kijkt naar de dragende zeugen die in een grote groep leven op stro

 

Groepen hoeven de varkensstal niet in

Het idee voor de open dag kwam van onze voerleverancier De Heus die net als wij graag aan iedereen wil laten zien wat de varkenshouderij inhoudt. Omdat ons varkensbedrijf De Daltonhoeve ook een zichtstal is, kunnen we groepen goed ontvangen want mensen hoeven de stal niet in. Iedereen kan namelijk in de speciale kijkruimtes alles goed zien. We prikten samen een datum en stuurde alle basisscholen binnen de gemeente Veghel een uitnodiging voor deze geheel verzorgde open dag. Twee basisscholen namen de uitnodiging aan en in totaal zouden we zes klassen ontvangen. Een mooi begin.

Boerin of juf?

De nodige voorbereidingen waren getroffen en 's morgens waren eerst de kleuters aan de beurt. We heetten iedereen welkom en als er vragen waren dan konden ze die stellen. Van de jonge kinderen waren niet veel vragen alleen of ik nu boerin of juf was. Ik werk namelijk parttime als pedagogisch begeleidster bij een groep kinderen met een verstandelijke beperking en die bevinden zich in hetzelfde schoolgebouw. Ik vertelde de kinderen dat ik drie dagen juf ben en de andere dagen een beetje help op de boerderij waar nodig. Maar dat mijn man Eric eigenlijk al het werk op de boerderij met de varkens doet.

Zit er melk in de silo's?

Daarna kregen de kinderen in groepen een rondleiding. Bij de silo's kregen ze uitleg over het voer van de varkens. Sommige kinderen vroegen zich af of er melk in de silo's zat, maar dat bleek niet zo te zijn. Aan de hand van demonstratiepotjes waarin verschillende granen zaten zoals soja, maïs, gerst, mout etc. konden we de kinderen uitleggen welke ingrediënten er nodig waren om brokjes te maken. Die brokjes worden dan met de bulkwagen vanuit de fabriek naar de boerderij gebracht en gelost in de silo's.

Biggen krijgen geen naam, wel een oornummer

Een andere groep begon bij de kraamstal waar ze de zeug met pasgeboren biggen konden bewonderen. Hoeveel zijn het er en is het niet erg dat ze wat op elkaar liggen? Als je dan vertelt dat biggetjes groepsdieren zijn en graag lekker warm tegen elkaar aanliggen dan snappen ze dat wel. Verder krijgt elke zeug 12 of 13 biggetjes, soms meer, soms minder. Ook vroegen kinderen zich af of wij de biggetjes namen geven, maar dat doen we niet. Biggetjes zijn geen huisdieren en krijgen geen naam. Wel krijgen ze na enkele dagen een oornummer, een soort oorbel volgens een van de kinderen. De meeste kinderen vinden de biggen super schattig en zeker als ze ook nog wat gevlekt zijn zoals bij ons in de stal. Dan lijken de biggetjes best wel op kleine hondjes.
Omdat jonge kinderen graag dieren live willen zien hebben we twee biggetjes in een doos met zaagsel mee naar de zichtruimte genomen. Daar waren niet alleen de kinderen, maar ook veel moeders super enthousiast over.

Ook de moeders en de leerkrachten vonden de biggetjes leuk


Zeugen met een streep op de rug

Weer een andere groep startte de rondleiding bij de dekstal (ook wel de inseminatiestal genoemd). Dit is voor kinderen het minst interessant; zeugen in boxen die moeten wachten totdat ze geïnsemineerd worden. Dus snel naar de dragende zeugen in een grote groep op stro. Daar stonden de kinderen met hun neuzen tegen het glas aangedrukt, ze keken hun ogen uit! Als je dan vertelt dat dit allemaal varkens zijn met biggen in de buik komen de vragen weer. Die zeug met een roze streep op de rug krijgt die meisjesbiggen? Nee, als ze een streep op de rug hebben wil dat zeggen dat de boer die zeug extra in de gaten moet houden omdat de zeug misschien wat ziek is geweest en een enting heeft gehad. Of dat de zeug gescand is, dat wil zeggen dat er met een echoapparaat gekeken is of er wel echt biggetjes in de buik groeien. Al die gegevens worden ingevoerd in de computer en dan weet de boer welke zeug wanneer naar het kraamhok moet om biggen te werpen. Want zo noemen we dat, een zeug werpt biggen.

Voerstations en luie varkens

Een andere vraag was waarom de zeugen bij de groene hokjes staan. Dat zijn voerstations waarmee iedere zeug zelf kan bepalen wanneer zij gaat eten. Soms is het wel dringen geblazen en degene die op dat moment het eerste is kan het eerst eten. Verder lopen de zeugen wat rond, vreten wat van het stro en gaan poepen en plassen op de mestgang. Daarna liggen ze lekker te luieren in het stro. Het spreekwoord is niet voor niets zo lui als een varken.
Na de rondleiding was er voor de kinderen nog een minihamburger, een worstje of een stukje kip van de barbecue. De kinderen smulden en het was een geslaagde dag voor zowel de 170 kinderen, de ouders, de leerkrachten en ook voor ons. Het krijgt dan ook zeker een vervolg!

Dragende zeugen en een voerstation
De groene voerstations en de dragende zeugen waarvan sommige met een streep op de rug.

Alle kinderen krijgen varkensvlees of kip van de bbq
 
Bent u nieuwsgierig geworden naar onze varkenshouderij De Daltonhoeve in Zijtaart? Iedereen kan dagelijks bij ons terecht om eens een kijkje te nemen in de varkens zichtstal. Kijk voor de openingstijden en adresgegevens. Of kijk op de verkiezing voor de mooiste varkenshouderij waarvoor we zijn genomineerd.


Lees ook dit artikel

Bruin wild zwijn is veranderd in roze varken

Het wilde zwijn ziet er met zijn bruine vacht heel anders uit dan het roze varken dat wij in Nederland kennen. Terwijl de roze varkens nakomelingen zijn van het wilde zwijn dat in de bossen leeft. ...

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Lang bewaarde geheimen over de varkenshouderij

Wist u dat varkens de reststromen van de humane voedingsbranche... Lees verder

Hoe word ik varkensboer?

Een varkenshouderij is een echt familiebedrijf. Vaak... Lees verder

Varkens en speelgoed

Varkens zijn intelligente, nieuwsgierige dieren die... Lees verder

Hoe schoon is een varkensbedrijf?

Hygiëne is in een varkensstal heel belangrijk. Het... Lees verder

Waar komt varkensvlees vandaan?

Varkensvlees komt van dieren die leven op een boerderij.... Lees verder

©2018 Over Varkens