Vijf afdelingen in een varkenshouderij

Als een varkenshouderij zowel zeugen als vleesvarkens heeft dan zijn er verschillende ruimtes waar de varkens in opgroeien. Iedere afdeling heeft zijn eigen kenmerken die hier worden toegelicht. We beginnen met de zogenaamde dekstal.

Vijf afdelingen in een varkenshouderij

Dekstal

In deze ruimte staan de zeugen (vrouwtjes) als ze berig zijn. De zeug wil dan gedekt worden door een mannetjes varken (een beer). Tegenwoordig worden de zeugen bevrucht door middel van kunstmatige inseminatie. De varkensboer brengt dan een zakje met sperma van een mannetjesvarken in de zeug. In deze ruimte blijven de zeugen een paar dagen tussen ijzeren boxen staan.

Drachtige zeugenstal

Als de zeugen zwanger zijn leven ze in groepen bij elkaar en hebben ze de ruimte om rond te lopen, te eten, te slapen en te spelen. De varkensboer noemt deze afdeling de drachtige zeugenstal. De zeugen blijven iets minder dan 4 maanden in deze ruimte.

Kraamstal / kraamafdeling

Drachtige zeugen (zwangere) gaan één week voordat ze moeten bevallen naar de kraamstal. Hier ligt de zeug tussen ijzeren stangen omdat ze anders de biggetjes die ze krijgt kan dood pletten als ze er per ongeluk op gaat liggen. De biggetjes blijven in de kraamstal tot ze 4 tot 6 weken oud zijn, dan verhuizen ze naar de speenafdeling. De zeugen gaan weer terug naar de dekstal om opnieuw drachtig gemaakt te worden.

Speenafdeling

Dit is een gedeelte van een varkensbedrijf waar de zogenaamde gespeende biggen leven. Deze ruimte is verlicht en ongeveer 26ºC. Je kunt de afdeling zien als een kinderkamer waar de biggen met enkele tientallen in een ruimte vrij rond lopen. Als speelgoed ligt er soms een grote kunststof bal om mee te rollen en kettinkjes waarmee ze kunnen rammelen. Je merkt dat de dieren dit erg plezierig vinden, want ze spelen er veel mee.

Vleesvarkensstal

De vleesvarkensstal is de stal voor de grotere varkens. Het is hier 21ºC. De varkens verblijven hier meestal met groepjes van 7 tot 10 dieren. Ook hier krijgen ze water en eten ze korrels met vitaminen en granen. In de meeste hokken is weer speelgoed voor de afleiding. Na ongeveer 4 maanden in de vleesvarkensstal zijn de dieren gegroeid tot een gewicht van 115 kg. Dit is het moment waarop de varkens naar de slachterij gaan.Lees ook dit artikel

Bruin wild zwijn is veranderd in roze varken

Het wilde zwijn ziet er met zijn bruine vacht heel anders uit dan het roze varken dat wij in Nederland kennen. Terwijl de roze varkens nakomelingen zijn van het wilde zwijn dat in de bossen leeft. ...

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Alle informatie over varkensvlees

Varkensvlees is in Nederland één van de meest gegeten... Lees verder

De passie van varkenshouder Eric van Zutphen

Varkenshouder Eric van Zutphen vindt het varken een... Lees verder

Varkenshouder Henk Kuijpers op de fiets naar de Alpe d'Huez

Op 6 en 7 juni vindt de Alpe d'HuZes plaats, het... Lees verder

Gezondheid en welzijn van het varken

Eén van de belangrijkste aspecten voor een goed welzijn... Lees verder

Vijf afdelingen in een varkenshouderij

Als een varkenshouderij zowel zeugen als vleesvarkens... Lees verder

©2017 Over Varkens