Gezinnen ontdekken varkenshouderij tijdens het Weekend van het Varken

Het Weekend van het Varken op 8 en 9 september heeft 37.500 bezoekers getrokken! Dit is bijna 40% meer dan de voorgaande editie. De bezoekers aan de 38 opengestelde varkensbedrijven waren vooral geïnteresseerd in de manier waarop varkens worden gehouden. Dat bleek met name uit de vele vragen die werden gesteld aan de varkenshouders.

weekendvanhetvarken2012

De reacties van zowel de bezoekers als de deelnemende varkenshouders op dit Weekend van het Varken zijn positief. De bezoekers vinden het leerzaam om te ontdekken hoe de varkens echt leven en om hun vragen persoonlijk aan de boer te stellen. Volgens de varkenshouders kwamen sommigen zelfs goed voorbereid en met vragenbriefjes naar hun bedrijf. De interesse van bezoekers ging uit naar algemene informatie over de dieren en de houderij, maar ook naar actuele vraagstukken in het kader van het verkiezingsdebat. De kinderen vermaakten zich met allerlei activiteiten, zoals een quiz, schilderen, schminken en spelen op het springkussen. Op sommige bedrijven kon een biggetje worden geaaid.

Het Weekend van het Varken is dit jaar voor de 6e keer georganiseerd door de Stichting Varkens in Zicht om de hedendaagse varkenshouderij voor iedereen toegankelijk en inzichtelijk te maken. De Stichting ondersteunt de openstelling van varkensbedrijven en het verzorgen van achtergrond-informatie, zodat men zich een oordeel kan vormen over de varkenshouderij.

Ontdek de varkenshouderij

Het houden van varkens blijkt meer te omvatten dan de meeste mensen denken. Voor veel mensen gaat een wereld open bij een bezoek aan een varkensbedrijf. Het Weekend van het Varken bood varkenshouders en burgers een goede gelegenheid elkaar hun eigen verhaal vertellen. Daaruit bleek ook dat onder burgers niet altijd bekend is met welke complexe vraagstukken ondernemers in de varkenssector geconfronteerd worden en wat dat voor ze betekent.

40% stijging van bezoekers

Vorig jaar bezochten 27.000 mensen een varkensbedrijf tijdens het Weekend van het Varken. Toen deden 29 bedrijven mee. Dit jaar is het bezoekersaantal flink gestegen naar 37.500 bezoekers op 38 deelnemende bedrijven.

Het hele jaar varkens kijken bij 20 varkensstallen

Ook na het Weekend van het Varken zijn bezoekers van harte welkom om varkens te komen kijken in één van de 20 varkens zichtstallen. Hier kan iedereen het hele jaar door gratis en zonder afspraak naar varkens kijken in een speciale kijkruimte. Bekijk de adressen en openingstijden.

Met dank aan DMG Deurne:

Free Joomla ExtensionsLees ook dit artikel

Bruin wild zwijn is veranderd in roze varken

Het wilde zwijn ziet er met zijn bruine vacht heel anders uit dan het roze varken dat wij in Nederland kennen. Terwijl de roze varkens nakomelingen zijn van het wilde zwijn dat in de bossen leeft. ...

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Wat zijn megastallen?

Schaalvergroting is een ontwikkeling die jarenlang... Lees verder

Biggen knuffelen bij start Vallei boert Bewust

Op 20 april ging Vallei boert Bewust van start. Binnen... Lees verder

Een bijeenkomst van hoop dichtbij de hemel

Op 4 juni is het team van BIG Challenge, veehouderij... Lees verder

Moderne megastallen versus kleine varkenshouderijen

Als varkenshouder wil je het beste voor dier en mens.... Lees verder

Bent u ooit naar een open dag geweest in de varkenshouderij?

Er is veel commentaar op de varkenshouderij. We zijn... Lees verder

©2018 Over Varkens