Biggetjes, hoe worden ze geboren?

De geboorte van biggetjes geeft in het algemeen niet zoveel problemen. Een volwassen zeug weegt ongeveer 200 kilo en een pasgeboren biggetje zo'n 1200 gram. De big weegt dus 0,6% van de zeug. Bij mensen en bij koeien is dit zo'n 4%. Dat wil zeggen dat het bij zeugen wat gemakkelijker gaat om te bevallen, ook wel 'werpen' genoemd. Toch zijn er een paar kleine problemen waar de varkensboer bij moet helpen. Lees hier alles over hoe biggetjes geboren worden.

Pasgeboren biggetjes onder de warmtelamp

Problemen bij de geboorte van biggetjes

Het enige probleem is dat de circa 15 biggen soms in de baarmoeder op een hoopje zitten. Dan moet de varkensboer even helpen. Met een speciale handschoen voor de hygiëne en wat glijmiddel om het voor dier en mens wat soepeler te laten verlopen, wordt er met de hand in de zeug gegaan. Dit wordt opvoelen genoemd. De boer haalt er dan vaak heel eenvoudig enkele biggen uit, waardoor de rest van de biggetjes er vanzelf uitkomt.

Niet genoeg weeën bij oude fokzeugen

Bij een oude zeug, die vaak te weinig weeën heeft, kan er een beetje oxytocine bijgespoten worden. Dit is een hormoon (bij mensen bekend als het knuffelhormoon) dat het dier van nature heeft rond het werpen en de melkproductie. Door het toevoegen van oxytocine krijgt de oudere zeug weeën waarmee de (laatste) biggetjes ook ter wereld komen. Ook helpt het als er al enkele biggen aan de uier van de zeug liggen, want het melken zelf stimuleert de oxytocine ook.

Hygiënisch schoon bevallen

De biggen worden heel schoon geboren, wat betekent dat ze bijna geen ziektes bij zich dragen. Om ze zo gezond mogelijk te houden nemen varkenshouders vooraf maatregelen. Het hok waar de zeug in komt te liggen wordt netjes van te voren schoongemaakt en ontsmet. De zeug wordt gewassen en is eerder al ontwormd.

Pasgeboren biggetjes

Op de dag dat de zeugen van een afdeling moeten werpen wordt de zogenaamde kraamstal goed op temperatuur gebracht. Bij varkens kun je de werpdatum vrij goed voorspellen, namelijk 114 dagen na de datum dat het dier gedekt is. Het verschilt wel eens een paar dagen, maar nooit meer dan dat. Dit is bij koeien en mensen heel anders. Voor mij als varkenshouder is dit wel fijn. Door te zorgen dat we altijd meerdere zeugen tegelijk dekken (zo'n 20 per week bij ons) werpen ze ook tegelijk. Dan kan ik er goed naar kijken en waar nodig biggetjes verleggen. Een zeug accepteert meestal biggen van een andere zeug. Als er bijvoorbeeld één zeug is die 16 of soms zelfs 18 biggetjes heeft, dan kunnen er een paar verplaatst worden naar een zeug die minder biggen heeft en dus meer melk over heeft. Het verplaatsen gaat goed tot de eerste paar dagen na de bevalling, later gaat het niet meer. De biggen drinken dan allemaal aan hun eigen speen en de spenen die niet gebruikt worden "drogen op".

Biggetjes

Vloerverwarming en een warmtelamp

De zeug ligt in de box, waardoor het dier zo min mogelijk op de biggen kan gaan liggen. Naast de zeug is een stukje vloer waar vloerverwarming in zit voor de biggen. De eerste paar dagen wordt er bovendien een warmtelamp boven gehangen. Zo proberen wij varkenshouders de biggen die geboren worden een goede en probleemloze start te geven voor een gezond leven.

Let op: de volgende foto's kunnen als schokkend worden ervaren.

Pasgeboren biggetjes

Biggetje dat net geboren isLees ook dit artikel

Vijf afdelingen in een varkenshouderij

Als een varkenshouderij zowel zeugen als vleesvarkens heeft dan zijn er verschillende ruimtes waar de varkens in opgroeien. Iedere afdeling heeft zijn eigen kenmerken die hier worden toegelicht. We ...

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Veehouderij tegen kanker haalt 1 miljoen euro op voor Alpe d'HuZes

BIG Challenge, veehouderij tegen kanker, zamelde met... Lees verder

Van pasgeboren naar gespeende biggen van 25 kilo

Als de biggen bij de zeug een paar dagen oud zijn beginnen... Lees verder

Biggen knuffelen bij start Vallei boert Bewust

Op 20 april ging Vallei boert Bewust van start. Binnen... Lees verder

Varken geluid

Varkens praten met elkaar door tientallen verschillende... Lees verder

Biogas verwarmt varkensstallen

Mest is een waardevolle energiebron. Bij het vergisten... Lees verder

©2018 Over Varkens