Alles over de varkenshouderij in Nederland

In Nederland zijn ongeveer 8.300 bedrijven waar varkens worden gehouden. Het overgrote deel van de varkenshouders heeft een gespecialiseerd bedrijf met inkomsten uitsluitend of voornamelijk uit de varkenshouderij. Maar er zijn ook varkenshouders die naast varkens melkvee houden of akkerbouw- of tuinbouwgewassen telen.

Alles over de varkenshouderij in Nederland

De laatste jaren is het aantal bedrijven en ook het aantal varkenshouders afgenomen.
Nu leven zo'n 12 miljoen varkens in Nederland. De meeste varkensbedrijven zijn te vinden in de provincies Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel. Andere landen met veel varkens zijn: Duitsland, Frankrijk, Spanje, Polen en Denemarken.

Varkenshouderij goed voor de Nederlandse economie

Rond de varkenshouderij zijn tal van bedrijven actief. Leveranciers van voer, dierenartsen, exporteurs, maar ook stallenbouwers en accountants. In totaal zijn er in Nederland circa 20.000 mensen werkzaam in of voor de varkenssector.

Een groot deel van hen werkt in de vleesverwerkende industrie. De varkens worden hier verwerkt tot karbonades, vleeswaren of bacon. Nederland exporteert ruim 50 procent van het varkensvlees naar Duitsland, Italië en Groot-Brittannië. Jaarlijks gaan er nog zes miljoen biggen en vijf miljoen varkens levend naar het buitenland. Vooral naar Duitsland. De waarde van de totale export (varkens en vlees) is bijna 3 miljard euro per jaar.Lees ook dit artikel

Bruin wild zwijn is veranderd in roze varken

Het wilde zwijn ziet er met zijn bruine vacht heel anders uit dan het roze varken dat wij in Nederland kennen. Terwijl de roze varkens nakomelingen zijn van het wilde zwijn dat in de bossen leeft. ...

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Varken geluid

Varkens praten met elkaar door tientallen verschillende... Lees verder

Gelukkig zijn er de pleegmoeders

De draagtijd van een varken is 3 maanden, 3 weken en... Lees verder

Veehouderij tegen kanker haalt 1,2 miljoen op voor Alpe d’HuZes / KWF

7 Juni heeft BIG Challenge met zo’n 180 fietsers... Lees verder

Gezondheid en welzijn van het varken

Eén van de belangrijkste aspecten voor een goed welzijn... Lees verder

De open dag van een mega nieuw bedrijf

Onlangs heb ik een open dag georganiseerd bij een splinternieuw... Lees verder

©2018 Over Varkens