Hoera, de zeug is zwanger!

In Nederland zijn verschillende soorten varkenshouderijen. Eén daarvan is een zogenaamd vermeerderingsbedrijf waar fokzeugen gehouden worden die biggetjes ter wereld brengen. De zeugen worden twee keer per jaar zwanger door kunstmatige inseminatie. Daarna controleert de varkensboer met echo's of alles goed gaat. Lees de ervaringen van varkenshouder Sabine Grobbink over het maken van echo's.

De donkere rondjes zijn de vruchtblaasjes van een zeug die 4 weken drachtig is. Na 5 weken zijn deze blaasjes gevuld met vruchten en wordt het scannen moeilijker omdat het beeld dan helemaal grijs is.

Scannen van zeugen

Als de zeugen geïnsemineerd zijn, kunnen ze vanaf 21 dagen gescand worden op drachtigheid. Dit lijkt hetzelfde als de echo bij een zwangerschap. Door de sonde worden ultrasone geluidsgolven uitgezonden die je in de lies, schuin omhoog tegen de buik aanhoudt. Hierdoor krijg je een beeld van de baarmoeder op het scherm van het scanapparaat. Als de zeug niet drachtig is zie je een dun wit streepje en de rest zijn grijze wolken, dit zijn de darmen. Als de zeug wel 21 dagen zwanger is, zie je dat de baarmoeder gevuld is en zie je kleine zwarte stipjes, dit zijn de vruchtblaasjes. Ze zijn dan nog heel klein.
Het scannen doet geen pijn bij de dieren, omdat je alleen de sonden tegen de buikwand aanhoudt. Ik scan de zeugen tijdens de voerbeurt. Ze staan dan allemaal en zo kan ik makkelijk langs de rij lopen en vaak in een paar seconden zien of een zeug wel of niet drachtig is.

Varkens fokken gaat niet zomaar

Als varkenshouder scan ik het liefst vanaf 23 dagen, dan zijn de vruchtblaasjes duidelijk te zien. Het is best wel spannend werk, want je weet dan zeker of de zeug wel of niet drachtig is. Als een zeug niet drachtig is dan wordt zij na drie weken opgewonden (berig) en gaat ze terug naar de dekstal. Ze vertoond dan weer een sta-reflex net als bij de eerste inseminatie, ze staat dan heel vast en ze laat zo zien dat ze opgewonden is. Ook is 'de kling' (de vagina) rood gekleurd en wat gezwollen.

Wel of niet zwanger?

Op het oog houd ik de groep van drie weken na inseminatie extra in de gaten. Het kan zijn dat de inseminatie niet goed gegaan is of niet op het juiste moment voor de eisprong heeft plaatsgevonden. Soms is een zeug wel drachtig geweest, maar heeft de dracht niet door gezet. Dan wordt de zeug na vier weken of later berig. Deze groep probeer je door scannen eruit te halen. Met scannen weet je zeker of de zeug dus wel drachtig is. Natuurlijk is zo'n vroege drachtigheid heel gevoelig. Voor de zekerheid scan ik met vier weken alle drachtige zeugen opnieuw. Als de zeug de vruchten afzet en de vruchten eruit gooit zie je dat niet altijd. Je ziet niet of het dier een miskraam heeft gehad omdat het niet veel is wat er uit komt en aangezien de dieren in een groep leven belandt het zo in de mestput.

Zeugen worden gescand in de dekstal. Foto met dank aan De Varkenspraktijk

Varkenshouders kunnen zelf scannen of laten een veearts dit doen

Kortom scannen is heel belangrijk om de zwangerschap goed in de gaten te houden. Na twee keer drachtig scannen ga ik er vanuit dat de zeug drachtig is. Alleen als ik twijfel, wanneer ze toch berig lijkt of de kraamstal binnenkomt en ze heeft bijna geen buikvorming, dan scan ik nog een keer extra. Het is een groot voordeel als je als varkenshouder zelf kunt scannen, altijd op het moment wanneer je tijd hebt of twijfelt. Op sommige bedrijven scant de veearts de dieren, maar ook via de KI vereniging (Kunstmatige Inseminatie) kan een persoon ingehuurd worden die de zeugen dagelijks scant.

Lees ook: Hoe worden varkens zwanger gemaakt?Lees ook dit artikel

Vijf afdelingen in een varkenshouderij

Als een varkenshouderij zowel zeugen als vleesvarkens heeft dan zijn er verschillende ruimtes waar de varkens in opgroeien. Iedere afdeling heeft zijn eigen kenmerken die hier worden toegelicht. We ...

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Veehouderij tegen kanker haalt 1,2 miljoen op voor Alpe d’HuZes / KWF

7 Juni heeft BIG Challenge met zo’n 180 fietsers... Lees verder

Lang bewaarde geheimen over de varkenshouderij

Wist u dat varkens de reststromen van de humane voedingsbranche... Lees verder

Veehouderij tegen kanker haalt 1 miljoen euro op voor Alpe d'HuZes

BIG Challenge, veehouderij tegen kanker, zamelde met... Lees verder

De zeug verhuist en krijgt meer ruimte

Sinds kort hebben de zeugen meer ruimte, ze zijn namelijk... Lees verder

Kleurplaten varken

Ben je op zoek naar een varken kleurplaat? Hier staan... Lees verder

©2018 Over Varkens