Antibiotica gebruik bij varkens met 60% gedaald

Het antibioticagebruik in de varkenshouderij in Nederland is met 60% gedaald tussen 2009 en de eerste helft van 2012. Daarmee zijn varkenshouders koplopers binnen de veehouderij. Daar bedroeg de reductie gemiddeld 51%. De ministeries wilden het antibioticagebruik in de veehouderij tussen 2009 en 2013 halveren. Die doelstelling is nu al ruimschoots gehaald. Volgens de Nederlandse Vakbond voor Varkenshouders is de daling een fantastische prestatie, maar is het streven om het gebruik van antibiotica zo ver te verlagen dat het alleen gebruikt wordt bij acuut zieke dieren.

big

Antibiotica varkens

De daling van het antibioticagebruik van 60% blijkt uit cijfers van Wageningen UR. Het reduceren van antibiotica is belangrijk om de antibioticaresistentie bij zowel mens als dier tegen te gaan. De daling is volgens de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) te danken aan een veranderend management door veehouders zelf en aan belangrijke innovaties in de veevoerindustrie en de farmaceutische sector. Zo zijn veel veehouders de afgelopen jaren gaan werken met gespecialiseerde en goed opgeleide medewerkers voor de verschillende werkzaamheden in hun varkensbedrijf. Er wordt nu bijvoorbeeld vaak gewerkt met medewerkers in kraamstallen die al hun tijd, kennis en aandacht richten op een gezonde start voor pasgeboren biggen. Ook strenge hygiënemaatregelen en strikte regels als douchen, omkleden en de registratie van bezoekers op varkenshouderijen, zijn voorbeelden van gericht bedrijfsmanagement om de diergezondheid verder te verhogen.

Antibiotica verlaging door nieuwe vaccins en innovatief voer

De farmaceutische industrie wist betere en nieuwe vaccins te ontwikkelen waarmee biggetjes voor de rest van hun leven beschermd worden tegen veel voorkomende ziektes. De veevoerindustrie op haar beurt heeft de afgelopen jaren nieuwe voersoorten ontwikkeld waarmee de weerstand en darmgezondheid bij varkens werd verbeterd. Om dat te bereiken worden nu bijvoorbeeld probiotica, vitaminen, gezonde vezels, kruiden en druivenextracten aan het varkensvoer toegevoegd.

Streven om antibiotica alleen te gebruiken bij acute ziektegevallen

Volgens de Nederlandse Vakbond voor Varkenshouders zijn de fantastische dalingen geen reden om achterover te gaan zitten. Het is hun streven om het gebruik zo ver te verlagen dat antibiotica alleen nog worden gebruikt bij acute ziektegevallen in het bedrijf. Goede zorg voor zieke varkens en dierwelzijn staan uiteindelijk voorop.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met VarkensVandaag.Lees ook dit artikel

Alles over de varkenshouderij in Nederland

In Nederland zijn ongeveer 8.300 bedrijven waar varkens worden gehouden. Het overgrote deel van de varkenshouders heeft een gespecialiseerd bedrijf met inkomsten uitsluitend of voornamelijk uit de ...

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Gelukkig zijn er de pleegmoeders

De draagtijd van een varken is 3 maanden, 3 weken en... Lees verder

Alle informatie over varkensvlees

Varkensvlees is in Nederland één van de meest gegeten... Lees verder

Olympische Spelen voor biggen

Geniet u ook zo van alle beelden en verhalen die deze... Lees verder

Veehouderij tegen kanker haalt 1,2 miljoen op voor Alpe d’HuZes / KWF

7 Juni heeft BIG Challenge met zo’n 180 fietsers... Lees verder

Varkens en speelgoed

Varkens zijn intelligente, nieuwsgierige dieren die... Lees verder

links Voer en gezondheid

©2018 Over Varkens