5 vragen over voeding

Varkens eten bijna alles. Van granen tot reststromen uit de levensmiddelenindustrie: ze werken het graag weg. Aandacht voor de voeding van varkens is belangrijk: een uitgebalanceerd dieet houdt de varkens vitaal en gezond. Hoe varkens gevoederd worden, en waarop wordt gelet bij het samenstellen van hun menu, daar weet Peter Scheres, productmanager Varkens bij voerleverancier Boerenbond Deurne, meer van.

5 vragen over voeding

Wat gaat er in de voederbak van het varken?
“Het voer wordt altijd gemaakt van een bepaalde basisgrondstof: granen, mais of soja, of resten uit de levensmiddelenindustrie. Daarbij kun je denken aan de resten van suikerbieten. Als de suiker uit de bieten wordt gehaald, blijft er bietenpulp over, en dat eten de varkens graag. Die basisgrondstof wordt aangevuld met allerlei andere soorten voer, aardappelschillen bijvoorbeeld, of de resten van zonnebloempitten. Al die resten worden gemixt in een fabriek, en vervolgens naar de veehouderijen gebracht.”

Eten alle varkens hetzelfde voer?
“Er zijn verschillende soorten voer voor verschillende soorten varkens. Biggen hebben andere behoeftes dan zeugen, en zeugen hebben weer andere voeding nodig dan vleesvarkens. Voor alle drie die groepen wordt er standaardvoer gemaakt. Als er varkens zijn met bijzondere behoeftes, kan er voer op maat gemaakt worden. Het voer kan een mix zijn van droog en nat voer: brijvoer heet dat. Het gebeurt ook dat er alleen droogvoer wordt gegeven.”

Hoe vaak per dag krijgen varkens te eten?
“Er zijn verschillende voedingssystemen. Bij brijvoedering van varkens worden de voertroggen drie keer per dag gevuld. Andere varkens krijgen één keer per dag een nauwkeurig afgewogen hoeveelheid droogvoer, en mogen een aantal uren doen over die maaltijd. Weer andere varkens, kunnen onbeperkt droogvoer eten. Er staat altijd een etensbak klaar. Die dieren kunnen zelf beslissen of ze honger hebben en willen eten. Handmatig voeren gebeurt af en toe ook, maar alleen bij de kleine biggetjes. Die krijgen zulke kleine hoeveelheden, dat kan het beste met de hand gegeven worden.”

Kan gezond voer helpen bij het voorkomen van ziektes?
“Jazeker. In Nederland worden varkens met name gehouden in de intensieve veehouderij. Die veehouders streven ernaar om zo min mogelijk antibiotica te gebruiken, maar tegelijkertijd willen ze natuurlijk dat varkens kern gezond blijven. Daarom is het belangrijk de weerstand van de dieren hoog te houden. Dat gebeurt bijvoorbeeld door vitamines toe te voegen aan het eten, of bepaalde probiotica bij het voer te doen die de darmflora optimaliseren. Een soort Yakult voor dieren.”

Hoe zit het precies met mest, heeft het voer daar invloed op?
“Net als ander vee zorgen ook varkens voor mest en uit mest komt ammoniak vrij. Veehouders zoeken naar allerlei mogelijkheden om die uitstoot van ammoniak te verminderen. Bijvoorbeeld door de lucht in de stal schoon te maken met gevanceerde apparatuur. En voeding kan ook een rol spelen in vermindering van die uitstoot. Als er bijvoorbeeld minder eiwit in het voer zit, is er minder ammoniak. Of er worden voedingsstoffen toegevoegd die zorgen dat de ammoniak niet opstijgt uit de mest.“

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Alles wat u ooit wilde weten over varkensmelk

In de supermarkt is alleen maar melk van koeien en... Lees verder

Kookwedstrijd het lekkerste varkensvleesgerecht

Varkensvlees is lekker, veelzijdig, gezond en betaalbaar.... Lees verder

1.000 vacatures in de varkenshouderij

In de Nederlandse varkenshouderij is een groot tekort... Lees verder

Kom ook varkens kijken bij Boerderij Ten Kate

Op 14 juni is in Veeningen de eerste zichtstal op... Lees verder

Hygiëne in varkenshouderijen

Varkenshouderijen in Nederland vinden het zeer belangrijk... Lees verder

links Voer en gezondheid

©2018 Over Varkens