Waar komt varkensvlees vandaan?

Varkensvlees komt van dieren die leven op een boerderij. Deze varkens worden speciaal gefokt zodat ze na een tijdje geslacht kunnen worden zodat mensen het vlees kunnen eten. Maar voordat het stukje vlees op je bord ligt moet er nog heel wat gebeuren. Bekijk het filmpje.


Free Joomla Extensions

Het begint allemaal als vrouwtjesvarkens (zeugen) bevrucht worden door kunstmatige inseminatie. Het sperma van het mannetjesvarken (een beer) wordt dan bij de zeug ingebracht. Als ze zwanger wordt dan bevalt ze na 3 maanden, 3 weken en 3 dagen van ongeveer 15 biggetjes. De biggetjes worden geboren in de kraamstal waar het lekker warm is. De biggetjes drinken melk bij de moeder en groeien zo heel hard. Als ze 28 dagen oud zijn, hebben ze geen moedermelk meer nodig en mogen de biggen naar een ruimte zonder hun moeder. Gespeende biggen noemen ze dat.

De ruimte waar de gespeende biggen verblijven heet de speenafdeling. Deze ruimte is verlicht en ongeveer 26ºC, ook ligt er vaak speelgoed waar de biggen mee kunnen spelen. De biggen drinken water uit bakjes en krijgen korrels te eten met vitaminen en granen. As ze ruim 10 weken oud zijn, wegen ze 25 kg en verhuizen ze naar de vleesvarkensstal. Dit is de stal voor de grotere varkens. De vleesvarkens verblijven hier in groepjes van 7 tot 10 dieren. Maar vanaf 2013 worden alle varkens in grote groepen gehouden zodat de dieren meer ruimte krijgen. In de vleesvarkensstal blijven de varkens ongeveer 4 maanden totdat de dieren zijn gegroeid tot een gewicht van 115 kg. Dit is het moment waarop de varkens worden vervoerd naar de slachterij. Daar worden de varkens gedood en wordt er varkensvlees van gemaakt. De voedsel en waren autoriteit inspecteert niet alleen het vlees maar het hele proces vanaf de zeugen, de biggetjes tot aan de fokvarkens. Hierbij wordt gelet op de diergezondheid, dierenwelzijn en de diergeneesmiddelen.

 Lees ook dit artikel

Begrippen in de varkenshouderij

In de veehouderij worden door varkenshouders veel namen gebruikt die voor veel mensen niet bekend zijn. Hier staan de meest belangrijke begrippen uitgelegd.

Zeug
Dit i ...

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Het geheim van de beren

In een zeugenhouderij worden vaak mannetjes varkens... Lees verder

Innovatieve varkensstallen

Een varkensstal bouwen of renoveren gebeurt niet van... Lees verder

11 Weetjes over de Nederlandse varkenshouderij

Wist je dat de varkenshouderij in Nederland wereldwijd... Lees verder

Hoe schoon is een varkensbedrijf?

Hygiëne is in een varkensstal heel belangrijk. Het... Lees verder

Gezinnen ontdekken varkenshouderij tijdens het Weekend van het Varken

Het Weekend van het Varken op 8 en 9 september heeft... Lees verder

©2018 Over Varkens