Innovatieve varkensstallen

Innovatieve varkensstallenEen varkensstal bouwen of renoveren gebeurt niet van de ene op de andere dag. Er komt veel bij kijken voordat zo’n nieuwe stal daadwerkelijk gerealiseerd is. Mari van Genugten van bouwbedrijf Genugten-Agri, gespecialiseerd in het ontwerp en de bouw van varkensbedrijven, vertelt over het bouwen van een stal: welke stappen worden er doorlopen en wat voor systemen kunnen worden ingebouwd?

Aantal varkens in Nederland altijd hetzelfde
Vanuit de overheid zijn regels vastgelegd over het bouwen van varkenshouderijen. Er mogen bijvoorbeeld maar een beperkt aantal varkens in een gebied gehouden worden. Ook emissierechten zijn aan banden gelegd: elke varkenshouderij mag een beperkte hoeveelheid schadelijke stoffen uitstoten. Een varkenshouder kan dus niet zomaar een nieuwe varkensstal bouwen of een varkensstal uitbreiden.

Tegelijkertijd moet een varkenshouder als hij gaat verbouwen zijn veestapel wel uitbreiden. Met een nieuwe varkensstal zijn namelijk enorme investeringskosten gemoeid. De bouw van een nieuwe stal is alleen rendabel als de eigenaar meer varkens gaat houden. Om de veestapel toch te kunnen uitbreiden, wordt daarom bijna altijd een andere stal overgenomen. De eigenaar van de nieuwe stal krijgt het recht op de varkensaantallen en de emissierechten van die oude stal. Als er in Nederland dus een nieuwe stal wordt gebouwd of een stal wordt uitgebreid, wordt er dus altijd een andere stal gesloten.

Innovatieve varkensstallen

Vleesvarkens of zeugen en biggen?
Als de grootte van de stal is bepaald, wordt een indelingsplan gemaakt. De indeling is afhankelijk van het soort varkens: zeugen en biggen hebben een andere inrichting nodig dan vleesvarkens. Zeugen die net geworpen hebben, leven bijvoorbeeld in aparte ruimtes met hun biggen. Er is een dekstal nodig en de beren, mannetjesvarkens, worden apart gehouden, zeugen en speenvarkens worden ook apart van elkaar gehouden. Stallen met vleesvarkens hebben ook verschillende afdelingen, maar niet zoveel als bij zeugen en biggen.

Innovaties in de stal
In een nieuwe stal kunnen allerlei innovatieve systemen worden geïmplementeerd. Daarbij kun je denken aan geautomatiseerde voersystemen, mestafvoersystemen en ventilatie- en verwarmingssystemen.

Innovatieve varkensstallen

Neem bijvoorbeeld het energie-efficiënte WKO (warmte-koude-opslag) systeem voor verwarming en verkoeling. Daarbij wordt de stal met grondwater verwarmd in de winter en gekoeld in de zomer. Een koele stal in de zomer is net zo belangrijk als een warme stal in de winter. Als het in de zomer te warm is, eten varkens vaak minder, en krijgen ze soms stress van de warmte. Door de stal goed te koelen, voelen de varkens zich prettiger en groeien ze beter.

Een andere innovatie is de plateaustal. Daarbij worden tegen de wanden van elke afdeling plateaus gemaakt, zo’n anderhalve meter boven de ‘begane grond’. Het is een extra verdieping van de leefruimte, waar varkens kunnen rondlopen en speelruimte is. Via een loopbrug komen de varkens op het plateau, waar ze bijvoorbeeld schuurpalen vinden, of wroetbakken met ballen en snoetsproeiers.

Tijdsduur van bouw
De meeste stallen die vervangen worden zijn zo’n 20 tot 30 jaar oud. De ligplaatsen voor de varkens, verwarming, roosters, mestafvoer en voermogelijkheden zijn dan meestal behoorlijk verouderd. Het opzetten van een nieuwe varkensstal duurt in totaal zo’n 2 ½ tot 3 ½ jaar. De bouw zelf duurt ongeveer een half jaar; de meeste tijd gaat zitten in het ontwerp en de vergunningen aanvragen – dat kan zo’n 2 tot 3 jaar in beslag nemen. Bij de bouw van een stal zijn bovendien veel partijen betrokken: van architect tot aannemer en van leverancier tot gemeente.Lees ook dit artikel

Hoe ontwikkelt een biggetje weerstand tegen ziekten?

Als een biggetje geboren wordt heeft het nog geen weerstand tegen verschillende ziekten. De eerste weerstand wordt met de eerste melk (biest) van het moedervarken, de zeug, opgenomen. Via deze eers ...

Abonneren

Komende evenementen

geen opkomende evenementen

Populaire artikelen

Weekend van het Varken 2012

Op 8 en 9 september 2012 wordt voor de zesde keer het... Lees verder

Boerin Mirella droomt van McDreamy

Varkenshouder Mirella van de Ven van Boerderij 't Venster... Lees verder

Nederlanders geven meer geld uit aan vlees

Ondanks de economische omstandigheden is in 2012... Lees verder

Hoe ontwikkelt een biggetje weerstand tegen ziekten?

Als een biggetje geboren wordt heeft het nog geen weerstand... Lees verder

Varkensstal van de toekomst

De familie Oosterlaken in Beers heeft een gloednieuwe... Lees verder

©2018 Over Varkens