Lenen zonder BKR

Kiezen tussen klein zakelijk krediet of factoring

Spread the love

Cashflowbeheer is een voortdurende, altijd aanwezige uitdaging voor zowat elke eigenaar van een klein bedrijf. Maar omdat elk bedrijf uniek is en er zoveel verschillende financieringsmogelijkheden zijn, is er niet één uniforme manier om de cashflow te beheren. Om niet in de knoop te komen met uw cashflow kunt u ook denken aan het lenen zonder BKR toetsing.

Om u te helpen een keuze te maken tussen leningen voor kleine ondernemingen en factoring, zal in dit artikel worden uitgelegd wat beide zijn en hoe ze van elkaar verschillen.

Hoe werkt een klein zakelijk krediet?

Een klein zakelijk krediet is een lening van een bank, kredietunie, of alternatieve kredietverstrekker voor een specifiek bedrag met een vooraf bepaald aflossingsschema. Leningen voor kleine ondernemingen hebben een vaste of variabele rentevoet. Bekijk snel 200 euro lenen via spaarbuidel nu. Spaarbuidel.nl vergelijkt gemakkelijk kredietverstrekkers.

Leningen voor kleine ondernemingen hebben meestal regelmatige, maandelijkse betalingen en een vervaldatum. Op de vervaldag moet het saldo van de lening volledig terugbetaald zijn. In de meeste gevallen is de looptijd van leningen voor kleine bedrijven langer dan een jaar. Leningen voor kleine bedrijven worden meestal gedekt door onderpand en vereisen een persoonlijke garantie.

Wat betekent factoring?

Om te beginnen zullen we uitleggen hoe factoring werkt, zodat u kunt bepalen of het de moeite waard is om er een aanvraag voor in te dienen.

Factoringbedrijven betalen u een vast bedrag in contanten op basis van een percentage (ook wel factor genoemd) voor uw onbetaalde facturen.

Afhankelijk van hoe de factoring gestructureerd is, kunt u al het geld vooraf ontvangen of een deel. In het laatste geval ontvangt u de rest van uw geld wanneer uw klanten hun openstaande facturen betalen.

Als uw klant de factuur niet betaalt, hangt het van het factortype af of u al dan niet aansprakelijk bent. Bij een non-recourse factor bent u aansprakelijk voor elke wanbetaling, maar bij een recourse factor is de factoringmaatschappij aansprakelijk.

In beide gevallen ontvangt u binnen enkele dagen een forfaitair bedrag in contanten. Er wordt u echter wel een factoringvergoeding (ook wel discontopercentage genoemd) in rekening gebracht, die gewoonlijk tussen 10 en 30 procent van het factuurbedrag bedraagt.

Small Business Leningen vs. Factoring

Hoewel het totaal verschillende vormen van aanvullend werkkapitaal zijn, zijn zowel factuurfinanciering als kleinzakelijke leningen nuttig voor veel ondernemers. Om u te helpen bepalen welke het meest geschikt is, worden deze financieringsopties hieronder vergeleken op basis van hun:

 • Aanvraagprocessen
 • Vereisten om in aanmerking te komen
 • Toegestaan gebruik van fondsen
 • Nieuwe call-to-action
 • Aanvraagprocedures

De aanvraagprocedure voor factoring is veel sneller dan die voor leningen voor kleine bedrijven. Een lening voor een klein bedrijf kan maanden duren om te financieren. Factuurfactoring kan binnen een paar dagen geld op uw rekening zetten.

Dat gezegd hebbende, niet alle kleine zakelijke leningen zijn gelijk geschapen. Als u een aanvraag indient via een online kredietverstrekker, kan uw lening in slechts enkele dagen worden gefinancierd. Het is de traditionele instellingen, zoals banken en kredietunies, die een maand of meer kan duren om uw lening goed te keuren.

Vereisten voor factoring

Door hun verschillende structuur, zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor factoring en leningen voor kleine bedrijven verschillend van elkaar. Factuurfactoring bedrijven zijn vooral geïnteresseerd in:

 • De kredietscore van uw klanten
 • Factuur bedrag
 • Uw verkoopvolume
 • Factortype

Kredietverstrekkers voor kleine ondernemingen richten zich daarentegen op meer traditionele maatstaven voor het risico van de kredietnemer, zoals:

 • Krediet geschiedenis
 • Bedrijfsopbrengsten
 • Tijd in het bedrijf
 • Schuld/inkomstenratio

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor factoring en zakelijke leningen zijn zo verschillend vanwege het risico. Bij factoring is het risico voor de geldschieter dat uw klant niet betaalt. Bij leningen voor kleine ondernemingen is het risico dat u uw uitstaande saldo niet terugbetaalt.

Daarom is voor factoring de kredietwaardigheid van uw klanten eigenlijk belangrijker dan die van uzelf. Voor veel ondernemers met een slechte kredietwaardigheid is een lening voor een klein bedrijf onbereikbaar, dus factoring is een haalbaar alternatief.

Maak gebruik van aangeboden fondsen

Met invoice factoring en kleine zakelijke leningen, kunt u de opbrengst van de lening gebruiken voor zo ongeveer alles. Echter, met een kleine zakelijke lening, afhankelijk van de kredietverstrekker, moet u mogelijk van tevoren bepalen hoe u van plan bent om fondsen te gebruiken.

Een traditionele bank eist bijvoorbeeld dat je een ondernemingsplan indient om een lening te kunnen krijgen. In dat bedrijfsplan moet u uiteenzetten hoe u van plan bent de opbrengst van de lening te gebruiken. Aangezien uw goedkeuring is gebaseerd op dat ondernemingsplan, moet u het geld besteden aan wat u hebt gezegd dat u zou doen. Dat gezegd hebbende, online kredietverstrekkers hebben meestal minder strenge eisen over hoe u de opbrengst van een kleine zakelijke lening gebruikt.

Alle factoringopties leggen u echter geen beperkingen op wat u met het geld kunt doen.

Bepaal wat de beste financieringsoptie is

Als u krap bij kas zit en snel geld nodig hebt, is factoring een betere optie dan een lening of kredietlijn voor kleine bedrijven. Als u tijd hebt en uw kosten zo laag mogelijk wilt houden, is een lening voor kleine ondernemingen zinvoller.

Als uw situatie ergens tussen deze twee uitersten in ligt, is er geen eenvoudig antwoord. Factuurfactoring is sneller en gemakkelijker goedgekeurd te krijgen, maar duurder. Bovendien moet u uw klanten factureren met facturen om het zelfs maar een optie te laten zijn.

Leningen voor kleine bedrijven hebben strengere kwalificatiecriteria en het kan langer duren om ze te financieren. U kunt echter meestal meer geld krijgen in vergelijking met factoring. Bovendien zullen uw financieringskosten doorgaans lager zijn.